Bijna 125% meer kans op inbraak tijdens Kerst en jaarwisseling


Leiden, 16 december 2018 – Tijdens de kerstdagen, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag, is er sprake van een verhoogd inbraakrisico van 124% ten opzichte van andere dagen in het jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC), dat politiedata van de afgelopen vijf jaar onderzocht, inclusief inbraakcijfers van 2018 tot en met de maand november.

Piekperioden over vijf jaar

Kijkend naar de piekperioden van inbraken, is de laatste week van het jaar het populairst onder inbrekers. Tijdens de kerstvakantie, die 16 dagen duurt (22 december tot en met 6 januari), is er bijvoorbeeld 66% meer kans op inbraak vergeleken met 16 gemiddelde dagen van het jaar. Tijdens de kerstdagen en Oud- en Nieuwjaarsdag is er zelfs sprake van een verhoogde inbraakkans van 124% ten opzichte van andere dagen.

Dalende trend op landelijk niveau zet voort

IIC concludeert dat in 2018 voor het vijfde jaar op rij minder inbraken hebben plaatsgevonden dan het jaar ervoor. In 2017 (januari tot en met november) werd in totaal zo’n 46.915 keer ingebroken. Dit jaar (januari tot en met november) is er bijna 42.000 keer ingebroken, waarmee het aantal inbraken significant is gedaald met 10,9%. Opmerkelijk genoeg was er afgelopen november een trendbreuk. Dit jaar waren er bijna een kwart méér inbraken (5.731 inbraken) dan vorig jaar in november (4.621 inbraken).

Grootste inbraakrisico in stad Utrecht

Hoewel de meeste inbraken plaatsvinden in Amsterdam, is de kans dat er wordt ingebroken in Utrecht het grootst. Per inwoner vinden hier namelijk de meeste inbraken plaats en de kans op inbraak ligt hier 160% hoger dan het landelijk gemiddelde. Ook in de directe omgeving van Utrecht is er een verhoogd risico op een inbraak. Zeist (158% extra risico) en de Bilt (125% extra risico bezetten de top 3 van plaatsen met de meeste inbraken per inwoner.

Benieuwd naar het aantal inbraken in de afgelopen vijf jaar, per gemeente? Bekijk dan de interactieve kaarten van het IIC op deze pagina, waar ook andere onderzoeksresultaten te vinden zijn: https://www.inboedelverzekering.com/onderzoek-woninginbraken-2018/

BizPress.nl