1e vliegtuig met hulpgoederen AzG geland in Beira, Mozambique


Het eerste vliegtuig met hulpgoederen van Artsen zonder Grenzen is gisteren 21 maart geland in Beira, in Mozambique. Deze kuststad met 500.000 inwoners werd zwaar getroffen door cycloon Idai. Aan boord van dit eerste vliegtuig waren medicijnen, medische materialen en een kit voor basis water-en sanitatiewerkzaamheden. Het vliegtuig kwam uit Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Een tweede vliegtuig vanuit deze stad, met meer hulpgoederen, arriveert vanmiddag in Beira.

Meer hulpgoederen

Op dit moment worden in de logistieke centra van Artsen zonder Grenzen in Brussel en Dubai grote ladingen noodhulpgoederen samengesteld. Komend weekeind zullen minstens twee grote vrachtvliegtuigen met medische en niet-medische hulpgoederen aankomen in Mozambique.

Ervaren noodhulpspecialisten

Onze noodhulpteams verkennen de situatie in en rond Beira en de eerste activiteiten zijn gestart. Op dit moment werken we met mobiele hulpposten en hebben we de eerste patiënten behandeld. In twee van de armste en zwaarst getroffen wijken van de stad werken we aan het herstellen van twee gezondheidscentra, zodat we van daaruit ook hulp kunnen bieden. Al onze aandacht gaat nu naar het opzetten van een grootschalige hulpoperatie in het totaal verwoeste gebied.

Afgelegen gebieden

We maken ons zorgen om de afgelegen gebieden, waarmee het zeer moeilijk is contact te krijgen. ‘De situatie is nog ernstiger op het platteland rond Beira’, zegt Claudia Aguiar, hulpverlener van Artsen zonder Grenzen. De wegen zijn er overstroomd en dorpen en steden zijn daardoor onbereikbaar voor hulpverleners. We willen goed uitzoeken waar we het hardste nodig zijn, om geen dubbel werk te doen’. De komende dagen komen nieuwe teams van Artsen zonder Grenzen aan, om hulp te verlenen in deze afgelegen gebieden.

Malawi en Zimbabwe

Ook Malawi en Zimbabwe zijn getroffen door Idai. In Malawi biedt Artsen zonder Grenzen hulp in Makhanga, in het zwaarst getroffen gebied. Het is alleen nog bereikbaar per boot of helikopter. Onze teams ondersteunen het ziekenhuis en zetten mobiele klinieken op. We bereiden water-en-sanitatie-activiteiten en de distributie van noodhulpgoederen voor.

In Zimbabwe heeft cycloon Idai heeft het district Chimanimani getroffen, waar 30.000 mensen wonen. Bruggen en wegen zijn verwoest en het gebied is alleen nog bereikbaar per helikopter. Artsen zonder Grenzen ondersteunt nu medische posten op 20 kilometer afstand van het gebied.

 

 

BizPress.nl