Zestien verschillende culturen vieren OldStars walking-football


Zestien verschillende culturen vieren OldStars walking-football

-persbericht-

Vandaag zijn tientallen OldStars walking football-teams van zestien verschillende culturele achtergronden aanwezig in het Cambuurstadion van Leeuwarden. Het decor voor de teams van 55-plussers is de eerste editie van het Multiculturele OldStars walking football-festival. De aanwezige teams vertegenwoordigen de Antilliaanse, Friese, Marokkaanse, Haagse, Javaanse, Amsterdamse, Brabantse, Turkse, Twentse, Groningse, Iraanse, Surinaamse, Haagse, Rotterdamse, Limburgse en Molukse trots in Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Vroeg uit de veren

Waarschijnlijk begon de dag als eerste voor de Limburgse OldStars, met de start van de busreis om 06.45 uur vanaf Stadion De Koel in Venlo. Zij haalden, evenals de overige deelnemers in de drie andere ingezette bussen, het stadion op tijd en beleven vandaag de primeur van het festival. Na ontvangst van de teams volgden de lunch voor de deelnemers, een presentatie in het Cambuurstadion en het programma van de onderlinge ontmoetingen. Want we spreken niet van wedstrijden.

Ondertussen sprak OldStars ambassadeur en ex-Ajacied Sonny Silooy in alle vroegte met het Radio 1 Journaal waarin hij de verwachtingen van de dag uitsprak die exact volgens plan verloopt: er is sportiviteit, muziek, plezier en er worden vrienden gemaakt voor het leven.

“Wij zijn blij dat we zelf mogen beslissen wanneer we wisselen. Daardoor hou ik het langer vol. In Harlingen zijn we vanaf april 2018 OldStars en steken we steeds meer mensen aan met ons enthousiasme over walking football”, aldus Age Tiggelaar (72) en Ubbo Posthuma (72). “Wat een prachtdag is dit.” (c)foto’s Ouderenfonds

Kernwaarden van het programma

Want vandaag staan de kernwaarden van het landelijke OldStars-programma – meedoen, ontmoeten, verantwoord bewegen en zelfredzaamheid – weer centraal. Met daarbij speciale aandacht voor de waarde die het programma levert voor ouderen met een migrantenachtergrond

Het festival is bovendien van en voor de OldStars: er spelen bands uit de OldStars-community, OldStars-spelbegeleiders leiden de ontmoetingen en uiteraard zorgen de deelnemende OldStars zelf voor het vermaak. Zowel op als buiten het veld.

Week tegen Eenzaamheid

Het festival is de kick-off van de Week tegen Eenzaamheid die vandaag van start is gegaan in heel Nederland. Tot en met 6 oktober worden duizenden initiatieven van vrijwilligers en organisaties verwezenlijkt.

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert het Multicultureel walking football-festival in samenwerking met Cambuur Leeuwarden, stichting Cambuur Verbindt, Sport Fryslân, Menzis en FNO. Na het event, op 5 oktober vind vervolgens Nationale Ouderendag plaats waarop de vrijwilligers van het Ouderenfonds circa 1.000 wensen vervullen van eenzame ouderen. Nederland telt tot de dag van vandaag namelijk nog steeds 1,4 miljoen ouderen die kwetsbaar zijn of kunnen worden doordat ze vereenzamen.

Over OldStars walking football

OldStars walking football is een variant op het reguliere voetbal. Bij dit speltype mag alleen gewandeld worden en dus niet gerend. Dit om blessures te voorkomen en 55-plussers de mogelijkheid te bieden om zo lang mogelijk te kunnen blijven voetballen. De nadruk ligt op het positiespel en het is het de perfecte variant voor mensen die lang niet hebben gevoetbald of nu pas willen beginnen met voetbal. Plezier en sociale contacten staan bij OldStars walking football voorop.

Meer informatie over OldStars walking football is te vinden op het landelijke platform http://www.oldstars.nl en http://www.ouderenfonds.nl

BizPress.nl