Winnaars Buma NL Awards 2018


-Buma NL Awards uitgebreid met Helden Oeuvreprijs en Beste Act Levenslied 

-Ronnie Flex en Lil’ Kleine verdelen Urban Awards

-Wesly Bronkhorst en André Hazes winnen in categorie Hollands

-Lifetime Achievement voor Thomas Tol, Jan Smit ontvangt Hollandse Meesters Award

Onder andere Marco Borsato, André Hazes, Lil’ Kleine, Wende, Wesly Bronkhorst, Ronnie Flex en Nielson waren maandagavond 1 oktober in het Utrechtse TivoliVredenburg de belangrijkste winnaars tijdens de uitreiking van de Buma NL Awards. Nieuw zijn de categorieën Helden Oeuvreprijs die naar Koos Alberts ging en Beste Act Levenslied die gewonnen werd door Jannes. Eerder had Thomas Tol uit handen van Minister van OC&W Ingrid van Engelshoven al de Lifetime Achievement Award mogen ontvangen.

Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur: “Vorig jaar hebben we doelbewust gekozen om de muzikale focus van Buma NL te verbreden. En met succes. Nu draait Buma NL om de genres Hollands, Populair, Urban en Alternatief. Dat geldt ook voor de Awards die we uitreiken aan componisten en uitvoerende artiesten. De Awards zijn een belangrijke erkenning voor het talent en het behaalde succes en onderstrepen het belang van het werk van componisten en uitvoerende artiesten voor de Nederlandse muziekcultuur. Buma NL is daarmee – nu voor de negende keer – echt dé plek waar makers en uitvoerende artiesten in alle genres elkaar ontmoeten, verbindingen leggen, van elkaar leren, samenwerkingsverbanden aangaan en ook elkaar waarderen voor de Awards die er gewonnen worden.”

De bezoekers aan Buma NL konden overdag in TivoliVredenburg deelnemen aan het conferentieprogramma waarin de meest actuele en relevante onderwerpen uit de muziekindustrie aan bod kwamen, maar ook netwerken, advies vragen aan muziekprofessionals tijdens de speeddate sessies, aanschuiven of meedoen aan vakgerichte workshops over componeren, produceren en tekstschrijven. 

Tijdens de afsluitende Awardshow ontvingen Marco Borsato en André Hazes, die vorig jaar nog de opening van Buma NL verzorgden, een onderscheiding voor Beste Album in respectievelijk de categorie Populair en Hollands. De Urban Awards gingen naar Lil’ Kleine (Meest Succesvolle Album – Alleen) en Ronnie Flex (Meest Succesvolle Single – Blijf Bij Mij, ft. Maan). In de categorie Meest Succesvolle Album – Alternatief was de Award voor Wende met het album Mens. Naast een Award voor Ronnie Flex waren de overige Awards voor Meest Succesvolle Single voor Trots Op Jou van Wesly Bronkhorst (Hollands) en Diamant van Nielson (Populair).

Thomas Tol kreeg eerder al zijn Lifetime Achievement Award uitgereikt door Minister Ingrid van Engelshoven van OC&W. Tijdens de Awardshow zette zanger Jan Smit de Volendamse componist opnieuw in het zonnetje. Tol, die tijdens de conferentie al openhartig vertelde over zijn bijna 50-jarige carrière als componist, toonde zich zeer vereerd met deze onderscheiding. Overigens werd Jan Smit verrast met de door Buma/Stemra geïnitieerde Hollandse Meesters Award. 

Rechtenorganisatie Sena, streamingplatform Hits.NL, ticketing-organisatie Ticketmaster en muziekdienst Xenox hebben als partner van Buma NL tijdens de Awardshow ook nog verschillende prijzen uitgereikt.

Winnaars Buma NL Awards 2018

-Meest Succesvolle Album – Populair: Marco Borsato – Thuis

-Meest Succesvolle Album – Hollands: André Hazes – Wijzer

-Meest Succesvolle Album – Urban: Lil’ Kleine – Alleen

-Meest Succesvolle Album – Alternatief: Wende – Mens

-Meest Succesvolle Single – Populair: Nielson – Diamant

-Meest Succesvolle Single – Hollands: Wesly Bronkhorst – Trots Op Jou

-Meest Succesvolle Single – Urban: Ronnie Flex ft Maan – Blijf Bij Mij

-Grootste Feesthit: PartyFrieX ft. Schorre Chef – Ik Moet Zuipen!

-Beste Act Levenslied: Jannes

-Beste Producer: Waylon van der Heijden

-Grootste Talent: Marlane

-Grootste Feestact: Snollebollekes

-Helden Oeuvreprijs: Koos Alberts

-Lifetime Achievement Award: Thomas Tol

-Buma/Stemra Hollandse Meesters Award: Jan Smit

-Industry Award: Tom Peters

BizPress.nl