Verkeerscampagne vraagt aandacht voor gevaar blinden en slechtzienden


Verkeersdeelnemers zijn wettelijk verplicht om te stoppen voor de opgeheven witte stok van blinden en slechtzienden. Toch werd dit hulpmiddel het afgelopen jaar met grote regelmaat genegeerd bij het oversteken, blijkt uit recent onderzoek. Dit leidde tot ongelukken en vervelende situaties. Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio slaan de handen ineen en organiseren op vrijdag de 13e een bewustwordingsactie. In onder andere Leiden, Nijmegen, Putten en Groningen kunnen belangstellenden (onder begeleiding) “blind” en met een witte stok oversteken. Zo beleven zij zelf hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers. Politiewoordvoerder Ellie Lust, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en toezichthouder Gerdi Verbeet en burgemeesters en wethouders onderstrepen de oproep ‘Stop voor de Witte Stok’ en maken ter plaatse de eerste oversteek. Media zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Verontrustende onderzoeksresultaten

Vrijdag 13 oktober stellen de organisaties indrukwekkende en verontrustende onderzoeksresultaten beschikbaar die het belang van het stoppen voor de witte stok benadrukken. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren hoe vaak stokgebruikers hiermee worden geconfronteerd, welke verkeersdeelnemers zich hier voornamelijk schuldig aan maken en wat de effecten zijn als de witte stok wordt genegeerd bij het oversteken. Blinden en slechtzienden, die dagelijks gebruikmaken van de witte stok, kunnen deze resultaten uit ervaring ter plekke toelichten.

Projectgroep Stop voor de Witte Stok

Bartiméus, de Oogvereniging, KNGF Geleidehonden, de Robert Coppes Stichting en Visio maken zich allemaal hard voor mensen met een visuele beperking en bundelen de krachten voor meer bewustwording rondom het gebruik van de witte stok. De betrokken organisaties hopen op meer begrip van verkeersdeelnemers, zodat ook blinden en slechtzienden veilig kunnen deelnemen aan het verkeer.

In de week voorafgaand aan de Internationale Dag van de Witte Stok (15 oktober) organiseren zij gezamenlijk de bewustwordingscampagne Stop voor de Witte Stok. Tijdens deze week en met nadruk op vrijdag de 13e wordt voorlichting gegeven over de betekenis van de witte stok in het verkeer. Ook verkeersorganisaties en rijscholen worden geïnformeerd. Voor basisscholen is er een lespakket beschikbaar. Meer informatie over deze campagne staat op stopvoordewittestok.nl  

Leiden / Haarlemmerstraat 1 / 10.00 – 12:00 uur / Ellie Lust & wethouder Robert Strijk

Nijmegen / Molenstraat 105 /10.30 – 14:00 uur / Burgemeester Hubert Bruls

Putten / Dorpsstraat 68 / 10.00 – 14:00 uur / Gerdi Verbeet & wethouder Roelof Koekkoek

Groningen / Vismarkt 41 / 11.00 – 13.00 uur / Tweede Kamerlid Anne Kuik

BizPress.nl