Unieke sleutelstukken Banksy naar Amsterdam

Tijdens de expositie THE ART OF BANKSY, 18 juni tot en met 30 september in de Beurs van Berlage, zullen onder meer de iconische werken ‘Flagwall’ en ‘Media Canvas’ tentoongesteld worden. Deze sleutelwerken in het oeuvre van street artist Banksy zijn sinds 2006 niet meer geëxposeerd.

De Beurs van Berlage is van juni tot en met september in de ban van Banksy. Het werk van ‘s werelds beroemdste street art-kunstenaar is bijeen gebracht door curator Steve Lazarides, in samenwerking met de Nederlandse onderneming Brand New Expo. Speciaal voor de Amsterdamse expositie heeft Lazarides naast andere bekende Banksy-werken ook de twee spraakmakende en actuele kunstwerken geselecteerd die als sleutelwerken in zijn oeuvre worden gezien. ‘Flagwall’ (366x611cm) en ‘Media Canvas’ (274x366cm) zijn sinds de Amerikaanse Banksy expositie ‘Barely Legal’ uit 2006 niet meer aan het publiek getoond.
“Daarnaast exposeren we een aantal foto’s die het werk in de juiste context plaatsen”, aldus Lazarides. “Deze heb ik zelf genomen tijdens de samenwerking met Banksy en zijn nooit eerder getoond.”

Opgesteld binnen diverse high-tech displayinstallaties, omvat de tentoonstelling THE ART OF BANKSY ruim 85 werken van de veelbesproken kunstenaar. Hieronder ‘Girl with Balloon’ en ‘Laugh Now’, ooit spraakmakende statements op het kruispunt van politiek, graffiti en kunst, nu onderdeel van de grootste Banksy collectie die ooit bijeen is gebracht. De werken zijn afkomstig uit de collectie van Lazarides. THE ART OF BANKSY toont dat het werk van Banksy ook buiten de oorspronkelijke context spraakmakend is en tot nadenken stemt.

Wat de tentoonstelling niet doet is antwoord geven op de vraag wie of wat Banksy is. Die vraag houdt de kunstwereld al sinds het begin van de jaren ’90 bezig. De hoe dan ook Britse Banksy duikt wereldwijd op en weet met humoristische, politiek getinte en enigszins provocerende werken die hij in de openbare ruimte plaatst de gevestigde orde op te schudden. Veelal door met stencils afbeeldingen en teksten op muren te spuiten (onder meer aan de Palestijnse zijde van de scheidingsmuur met Israël), maar vaak ook door onder de neus van curatoren zijn werken eigenhandig in musea op te hangen, zoals het Metropolitan in New York en het British Museum in Londen. Banksy staat bekend om zijn anti-kapitalistische boodschap en de spiegel die hij de mensheid graag voorhoudt. Zijn laatste grote werk was het vervallen ‘anti-pretpark’ Dismaland, dat in de zomer van 2015 langs de Britse kust nabij Bristol werd opgetuigd. Hoewel wereldwijd actief, is Banksy’s werk nooit in Nederland op muren of in straten verschenen. THE ART OF BANKSY maakt het iconische werk voor het eerst op brede schaal voor de Nederlandse liefhebbers toegankelijk.

THE ART OF BANKSY EXHIBITION 18 juni – 30 september 2016
Beurs van Berlage, Damrak 234, Amsterdam
Dagelijks geopend van 11.00u tot 19.00u, op vrijdag tot 21.00u.
Tickets: Volwassenen Euro 19,50 euro, Studenten Euro 16,50 euro, CJP Euro 14,50 euro
Kinderen vanaf 6 jaar Euro 8,50 euro
Website: www.theartofbanksy.amsterdam
Get Inspired: live.theartofbanksy.amsterdam 

BizPress.nl