TrackDrip geeft Suriname, Curaçao en Caraïbisch gebied eigen Spotify


PARAMARIBO – Met de lancering van TrackDrip hebben Suriname, Curaçao, het Caraïbisch gebied en Latijns-Amerika voortaan hun eigen regionale muziekstreamingsdienst. TrackDrip is ook de eerste muziek-app ter wereld in Cuba.

Spotify en Apple Music zijn in het Caraïbisch gebied niet of nauwelijks beschikbaar, waardoor veel van de 44 miljoen inwoners geen muziekstreamingsdiensten kunnen gebruiken.

Dat heeft te maken met licenties en soms met gebrekkige ontvangst. ,,Dat betekent dat artiesten in deze regio nauwelijks inkomsten uit royalty’s krijgen en muziekliefhebbers in deze regio niet naar hun favoriete nummers kunnen luisteren. Wij vullen die leemte nu op met ons eigen ecosysteem. Daar bestaat grote behoefte aan in onze landen,” zegt directeur Giovanni Ravenberg.

TrackDrip wil lokale artiesten de kans te geven te leven van hun kunst en fans de kans geven daarvan te genieten. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen en professionaliseren van de Caribische muziekindustrie en het creëren en exploiteren van Caribische muziek op lokaal en internationaal niveau. In de toekomst wil de streamingsdienst bijvoorbeeld studiofaciliteiten en evenementenhallen beschikbaar stellen om het creëren van content toegankelijker te maken voor artiesten uit alle lagen van de bevolking. Ook zorgt de app voor een collectief verdienmodel voor de gemaakte content, door die op lokaal en internationaal niveau te exploiteren.

TrackDrip werd zondag 7 juli officieel gelanceerd in Suriname met een gala voor de deelnemende partners. Bijna alle bekende labels en hun vertegenwoordigers uit de hiphop en R&B-wereld waren aanwezig, zoals Top Notch van Kees de Koning (o.a. Ronnie Flex, Lil’ Kleine, Broederliefde), Van Klasse van Bart van Houten en Stacey Walroud (o.a. Esko, Woenzelaar, Rafello), Trifecta van Gaétan van de Sande (o.a. Ali B., Boef), Cloud 9 van Natasja Jagesar (o.a. Jebroer, Gio) en Rotterdam Airlines van Luciano Winter (o.a. Jairzinho, Kevin). Door die samenwerking kan TrackDrip behalve lokale artiesten alle bekende Nederlandse Top-20 artiesten laten horen en zien. Die dag werd ook het contract met Cuba ondertekend, waardoor TrackDrip als eerste streamingsdienst ter wereld in dat land actief is.

De muziek-app telt enkele duizenden nummers en dat aantal groeit elke week. TrackDrip bevat zowel audio als video en biedt artiesten de mogelijkheid met hun fans te communiceren. Voor afgelegen gebieden waar internet of wifi ontbreken is er een premium variant die ook zonder internet muziek en video’s afspeelt. ,,De bedoeling is dat de app zich als een olievlek door de regio en in Nederland verspreidt, zodat we de manier waarop mensen in Suriname en de Caribische/Latijns-Amerikaanse regio digitale media consumeren voorgoed veranderen,” stelt Ravenberg. De afgelopen tien jaar deed hij veel ervaring op met streamingsdiensten met zijn andere bedrijf Anjisa Digital Music Distribution Network. Met Anjisa zorgt hij ervoor dat Surinaamse artiesten een wereldwijd bereik krijgen via iTunes, Apple Music, Spotify, Deezer, Tidal en andere grote platforms. Maar dat was dus niet genoeg voor hem. Daarom is hij met zijn team zijn eigen streamingsdienst gestart.

TrackDrip is onder meer te downloaden via de App Store of Google Play.

Zie ook: https://www.trackdrip.com/

BizPress.nl