Syrië: ruim 100.000 mensen vast tussen frontlinie en Turkse grens

Meer dan 100.000 mensen zitten in het gouvernement Aleppo in Noord-Syrië vast tussen een actieve frontlinie en de gesloten Turkse grens. Hun situatie is kritiek, waarschuwt Artsen zonder Grenzen.

Gevlucht van frontlinie
De afgelopen week laaiden gevechten in het gebied op. Ruim 35.000 mensen ontvluchtten toen vluchtelingenkampen, onder meer kampen die door Islamitische Staat (IS) werden aangevallen en ingenomen. De nieuwe vluchtelingen voegden zich bij de tienduizenden vluchtelingen die al in de grensgebieden tegen Turkije leefden. Daar leven nu ruim 100.000 mensen, op ongeveer zeven kilometer van de frontlinie.

Grens gesloten
De grens met Turkije is al een jaar gesloten voor iedereen behalve zeer ernstig zieke of gewonde Syriërs of hulpverleners met speciale vergunningen. Artsen zonder Grenzen benadrukt de wrede tegenstrijdigheid tussen de situatie in Noord-Syrië en het beleid om Syrische vluchtelingen in Europe terug te sturen naar Turkije.

Bescherming bieden
‘De EU moet zich niet focussen op het terugsturen van Syrische vluchtelingen, maar op het zorgen voor bescherming en veiligheid voor al die Syrische vluchtelingen die vastzitten aan de overkant van de grens,’ zegt operationeel manager Pablo Marco. Artsen zonder Grenzen roept de EU en Turkije dan ook op om samen te werken en een humane oplossing te vinden voor deze acute noodsituatie.

Medische hulp en hulpgoederen
De gevechten in het gouvernement Aleppo heeft ook impact op de medische zorg: veldhospitalen moeten noodgedwongen dicht en medisch personeel vlucht. Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in het district Azaz functioneert nog wel. Daarnaast delen teams noodhulpgoederen uit aan vluchtelingen.

BizPress.nl