Roze Amsterdammertje voor stille kracht Senior Pride: Oebele Kooistra


De stichting Amsterdam Gay Pride heeft tijdens het Senior Pride Concert 2018 voor de vijfde keer het ‘Roze Amsterdammertje’ uitgereikt. Met de prijs wil de organisatie de ruim 4000 betrokkenen, medewerkers en vrijwilligers van het festival in het zonnetje zetten. 

Tijdens het concert op de Nieuwmarkt in Amsterdam kreeg Oebele Kooistra dit jaar het Roze Amsterdammertje uit handen van directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam. “Het Roze Amsterdammertje is een jaarlijkse prijs die wordt toegekend aan mensen die een belangrijke rol achter de schermen spelen of die buitengewone steun verlenen aan de organisatie van de Pride in Amsterdam”, stelt Spee. “Het roze hart met de streep en drie kruisen van de vlag van Amsterdam, symboliseert het warme en roze hart die de ontvanger heeft voor de Pride in Amsterdam. “We willen elk jaar er even bij stil staan welke rol deze personen achter de schermen spelen of hebben gespeeld. Om dat kracht bij te zetten is het Roze Amsterdammertje, gemaakt door kunstenaar René Rikkelman, in het leven geroepen.” 

Dit jaar gaat de prijs naar Oebele Kooistra, de stille kracht achter Senior Pride. “Hij heeft het festival in 2006 opgezet. Hij is de grondlegger van dit evenement. Een festival met burlesque-elementen, humor en vooral inhoud. Dat zijn de vaste pijlers”, stelt Spee. “Al die jaren doet Oebele dit als producer met veel passie, geestdrift en bezieling. Zijn gevleugelde uitspraak is: ‘Vergeet niet: wij doen dit voor de oudjes’. In 2014 is hij het evenement gaan organiseren vanuit de stichting Amsterdam Gay Pride. Het is een belangrijk evenement. Een onderdeel dat aandacht geeft aan haar helden van vroeger. Maar Oebele is zelf ook een held.” 

Volgens Pride Amsterdam verdient hij deze erkenning voor al die jaren van inzet, compassie en visie. Spee: “Hij begint meteen met de nieuwe versie in september, een maand na het Senior Pride Festival. Inmiddels heeft hij een vast team van vrijwilligers en crew om zich heen verzameld met wie hij kan lezen en schrijven. Voor het team is hij duidelijk, concreet, staat open voor suggesties, wikt en weegt en neemt weloverwogen beslissingen. Zijn kantoor is de Zeedijk. Hij regelt alles in de wandelgangen. Zijn vaste team is enorm trots op hun producer – hij is echt hun, maar ook onze held! Het is een erkenning voor zijn jarenlange inzet. Hij komt in een prachtig rijtje met belangrijke voorgangers in onze community te staan.” 

In 2014 werd het Roze Amsterdammertje voor de eerste keer uitgereikt. Toen won evenementen- coördinator Akkelien Zuiderhof van de gemeente Amsterdam. In 2015 kreeg Jan-Willem de Bruin van COC Nederland de prijs vanwege zijn jarenlange bevlogen inspanning. En in 2016 ging de prijs naar ondernemer Pierre Karsten omdat hij al jarenlang de grootste sponsor is van Pride Amsterdam en een echt ‘roze hart’ heeft. In 2017 kreeg de Twentse ondernemer Olaf Kok de prijs 

vanwege zijn tomeloze inzet voor Pride Amsterdam. 

Over Pride Amsterdam 

Met Pride Amsterdam willen we blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI’s in het bijzonder, waar ook ter wereld. Onze boodschap: Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. Het festival wordt van 28 juli tot en met 5 augustus 2018 gehouden. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Het thema van dit jaar is: ‘Heroes’. Meer: www.pride.amsterdam. 

BizPress.nl