Persbericht: Schade door phishing veel groter dan nodigPhishing bij internetbankieren heeft vorig jaar bijna 3,81 miljoen euro aan schade opgeleverd, stelt Betaalvereniging Nederland, de branchevereniging voor het betalingsverkeer. Dat is viermaal meer dan in 2017. Technische oplossingen voor deze problematiek zijn opvallend genoeg al vele jaren beschikbaar, stelt Maarten Robbrecht, SE Manager Benelux & Nordics bij Infoblox. “Ze worden alleen te weinig gebruikt.” In plaats daarvan wordt vooral nadruk gelegd op de verantwoordelijkheid van gebruikers, terwijl de praktijk uitwijst dat malafide mails inmiddels nauwelijks nog van echt zijn te onderscheiden.

Als voorbeeld van technische maatregelen die genomen kunnen worden, noemt Robbrecht beveiliging van het DNS, een van de specialismen van zijn organisatie. Al het internetverkeer ter wereld loopt via Domain Name Servers (DNS), die de vertaling regelen van domeinnamen naar IP-adressen. Die centrale positie maakt het DNS een van de belangrijkste punten voor het ter hand nemen van de beveiliging van internetverkeer. Door al het verkeer dat door het DNS loopt te analyseren, zijn diverse oplossingen mogelijk die het gevaar van phishing sterk kunnen reduceren:

  • Threat Intel (informatie over verdachte domeinen en IP-adressen – de zogenaamde ‘reputational feed’) is beschikbaar van vele leveranciers (waaronder Infoblox TIDE) en stelt beheerders in staat spam en malafide e-mails te herkennen en te blokkeren.
  • Intelligente systemen kunnen met behulp van analyse (machine learning) verdacht gedrag signaleren, zoals ogenschijnlijk onschuldi>

    Lees verder..

BizPress.nl