Persbericht: Onderzoek van Microsoft en EY: Nederlandse bedrijven lopen op het gebied van AI voor op de rest van EuropaAmsterdam, 2 oktober 2018 – Vergeleken met hun Europese concurrenten hebben Nederlandse bedrijven een lichte voorsprong op het gebied van artificial intelligence (AI). Dat blijkt uit het onderzoek Artificial Intelligence in Europe, dat in opdracht van Microsoft is uitgevoerd door EY en deze maand is gepubliceerd.

EY ondervroeg 277 organisaties in vijftien Europese landen in verschillende sectoren, waaronder life sciences, finance, services, retail, media/entertainment & telecom (TMT) en technologie. Nederlandse participanten waren onder meer Randstad, Royal Schiphol Group en VodafoneZiggo.

Uit het onderzoek blijkt dat machine learning de meest gebruikte AI-technologie is in Europa (78 procent). In Nederland gebruikt driekwart van de ondervraagde organisaties deze technologie. Ook is er brede adoptie van neurale netwerken en deep learning in Nederland (65 procent versus 39 procent als Europees gemiddelde).

Investeringen in AI
In de afgelopen jaren is er flink geïnvesteerd in AI in de vijftien onderzochte landen. Het gaat om een bedrag van ruim negen miljard euro. De meeste investeringen kwamen voor rekening van de finance-sector, gevolgd door media/entertainment & telecom. Startups op het gebied van AI zijn vooral te vinden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. 87 procent van alle investeringen in AI-bedrijven vond plaats in die landen. In Nederland werd in de afgelopen tien jaar rond de 40 miljoen euro geïnvesteerd in AI-startups.

Strategische agenda
Uit het onderzoek blijkt verder dat het onderwerp in Nederland iets vaker bij het C-levelmanagement op de agenda staat dan in andere landen. In Nederland noemt 45 procent van de respondenten AI belangrijk op C-level (bij een gemiddelde van 39 procent in heel Europa). 75 procent noemt AI belangrijk op het uitvoerende niveau (tegen een Europees gemiddelde>

Lees verder..

BizPress.nl