Persbericht: No More Ransom-update: Belgische federale politie geeft gratis decryptiesleutels vrij voor Cryakl-ransomwareUtrecht, 9 februari 2018 – Na intensieve samenwerking met Kaspersky Lab, heeft de Belgische federale politie vandaag gratis decryptiesleutels vrijgegeven voor de Cryakl-ransomware. De sleutels zijn verkregen tijdens een lopend onderzoek. Met deze actie wordt het No More Ransom-partnerschap van de Belgische federale politie omgezet van ‘supporting’ naar ‘associated’ partner’. De Belgische politie is, na de Nederlandse politie die tevens stichtend lid is van het project, de eerste politiedienst die ‘associated’ partner wordt.

De afgelopen jaren heeft ransomware de meeste andere cyberdreigingen overschaduwd, met wereldwijde campagnes die van invloed zijn op organisaties in meerdere sectoren – publiek en privaat – en consumenten. Door het steeds toenemend aantal met internet verbonden toestellen en het lucratief businessmodel achter ransomware, blijft dit fenomeen zich verder ontwikkelen.

Statistieken van Kaspersky Lab tonen wel aan dat het aantal ransomware-aanvallen duidelijk afneemt. Wereldwijd namen dergelijke aanvallen in 2017 met meer dan een derde af ten opzichte van 2016, ook voor België was dit het geval. Een belangrijke kanttekening hierbij is dat de focus van de cybercriminelen zich verlegt van consumenten naar organisaties, waar de aan te richten schade des te groter is. Effectief bestrijden van ransomware is vooral inzetten op het voorkomen daarvan. Dit was ook de belangrijkste aanleiding voor de lancering van No More Ransom, anderhalf jaar geleden.

De toetreding van de Belgische politie is het zoveelste voorbeeld van samenwerking tussen wetshandhavings- en internetbeveiligingsbedrijven die tot grootse resultaten kan leiden. Zodra de Belgische Federal Computer Crime Unit (FCCU) had ontdekt dat Belgische burgers>

Lees verder..

BizPress.nl