Persbericht: Nederlanders hebben 'cyberstress'Utrecht, 1 augustus 2018 – Het voortdurende nieuws over datalekken in combinatie met het bezit van meerdere online accounts, zorgt voor stress bij de helft van onze bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab onder meer dan 500 Nederlanders in mei 2018.

De meest opvallende onderzoeksresultaten:

  • 44 procent erkent gestrest te raken door voortdurend nieuws over datalekken
  • Het onthouden van wachtwoorden zorgt voor stress bij 57 procent van de Nederlanders
  • 51 procent van de respondenten maakt zich zorgen over de beveiliging van apparatuur
  • De grote hoeveelheid persoonlijke online informatie geeft druk bij 57 procent van de respondenten

Toch verwacht slechts 22 procent van de Nederlanders dat ze het komende jaar te maken krijgen met een cyberbeveiligingsprobleem. Dat terwijl het onderzoek ook leert dat 39 procent van de respondenten afgelopen vijf jaar slachtoffer was van een of andere illegale digitale actie.

“Zorgen over voor de burger veelal onbegrijpelijke digitale problemen zoals datalekken leiden uiteindelijk tot stress”, vertelt Prof. Dr. Frank Schwab, media psychologist op de Julius-Maximilians-Universiteit van Würzburg en Project Prompt @NET. “Deze stress gaat meestal gepaard met woede, minachting of schaamte en leidt tot gevoelens van hulpeloosheid en hopeloosheid. Uiteraard is een bepaald stressniveau in dit digitale tijdperk onvermijdelijk, maar het is belangrijk dat mensen regie houden ofwel terugkrijgen over hun digitale leven.”

Burgers hebben steeds minder vertrouwen in technologie en het vermogen van organisaties om hun data goed te beschermen. Kaspersky Lab heeft de onderzoeksrespondenten gevraagd welke apps ze het minst vertrouwen omtrent de bescherming tegen datalekken en cyberaanvallen. 41 procent noemt hier sociale net>

Lees verder..

BizPress.nl