Persbericht: Maatregel om chronisch zieken te helpen werkt averechts en legt breder probleem blootHet aantal mensen met een chronische aandoening dat een overlijdensrisicoverzekering afsluit is drastisch gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Hypotheekberekenen.nl. Sinds 1 januari 2018 is het niet verplicht een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten wanneer je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit. Het lijkt er echter op dat deze maatregel meer kwaad dan goed doet.

Chronisch zieken
Een NHG is een vangnet voor mensen die door omstandigheden (zoals een scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden) met een restschuld komen te zitten. De verplichte verkoop van een huis kan minder opleveren dan de af te betalen hypotheek. Dan schiet de NHG te hulp. Deze garantieregeling wordt uitgevoerd door het Waarborgfonds Eigen Woning, die het doel heeft eigenwoningbezit te bevorderen.

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering was een eis hiervoor in aanmerking te komen. Alleen het afsluiten van een zo’n verzekering is vaak lastig en duur voor mensen met een chronische ziekte, ex-patiënten en senioren. Dus moest de versoepeling van die eis het vangnet voor hen toegankelijker maken. Alleen lijken zij alsnog de dupe te worden.

Een zorgwekkende ontwikkeling
Het probleem ontstaat wanneer een woningbezitter komt te overlijden. Dan zit een partner met een huis (met hypotheek en kosten) en zonder uitkering. Het doel van een overlijdensrisocoverzekering is enige garantie voor de nabestaanden. Alleen is goed advies over de afsluiting lastig te vinden. Ernst Arens van Intermediair voor Chronisch Zieken (ICZ) vindt het een kwalijke zaak. Bij hen daalde het aantal aanvragen van overlijdensrisicoverzekeringen in een jaar met 35%, terwijl de organisatie gespecialiseerd is in het onderwerp. Het probleem ligt volgens hem bij de financieel adviseurs. “Als het lastig is een goede verzekerin>

Lees verder..

BizPress.nl