Persbericht: Kaspersky Lab ontdekt meerdere kwetsbaarheden in wijd verspreide bedrijfssoftware voor licentiebeheerUtrecht, 22 januari 2018 – ICS CERT onderzoekers van Kaspersky Lab hebben een aantal ernstige kwetsbaarheden aangetroffen in het licentiebeheersysteem Hardware Against Software Piracy (HASP), dat veel wordt toegepast in bedrijfs- en ICS-omgevingen om software onder licentie te activeren. Wereldwijd loopt het aantal systemen met deze technologie wellicht in de honderdduizenden of meer.

De betreffende USB-tokens worden in verschillende organisaties op grote schaal toegepast voor eenvoudige activering van softwarelicenties. De systeembeheerder sluit het token aan op de computer waarop de te activeren software staat. Het zal dan, als het goed is, bevestigen dat de software legitiem is, dus niet illegaal gekopieerd. Vervolgens wordt de software geactiveerd en kan de gebruiker van de pc of server ermee werken.

Zodra het token voor de eerste keer op een pc of server wordt aangesloten, downloadt Windows de softwaredriver van de server van de leverancier om ervoor te zorgen dat de tokenhardware op de juiste manier samenwerkt met de computerhardware. In sommige gevallen wordt het stuurprogramma meegeleverd met software van derden die van bovengenoemd licentiebeheersysteem gebruikmaakt. Onze experts hebben vastgesteld dat deze software na installatie poort 1947 van de computer toevoegt aan de lijst met uitzonderingen van de Windows Firewall, zonder de gebruiker daarover te informeren. Dit zet de poort open voor een aanval op afstand. Een aanvaller hoeft nu alleen het aan te vallen netwerk te scannen op openstaande poorten 1947 om alle op afstand beschikbare computers te identificeren.

Nog belangrijker is dat de poort ook ná het verwijderen van het token open blijft staan. Dit betekent dat een aanvaller zelfs in een gepatchte en beschermde bedrijfsomgeving alleen software met de HASP-oplossing hoeft te installeren of het token éénmaal aan een pc – z&eac>

Lees verder..

BizPress.nl