Persbericht: Google maakt locatie leidend, maar wil de gebruiker dat wel?Eind oktober maakte Google een verandering in haar policy bekend. Vanaf nu is het niet meer mogelijk om zoekresultaten per land op te vragen door achter de domeinnaam de extensie van dat land te typen. Volgens Google een logische manier om de user experience te verbeteren. Volgens critici een beperking van de vrijheid om te zoeken wat je zelf wilt.

Andere resultaten voor dezelfde zoekopdracht
Google.nl gaf altijd andere resultaten voor dezelfde zoekopdracht dan google.de. Zocht je naar een boek in google.nl dan was de kans groot dat Bol.com een van de eerste resultaten was. Gaf je dezelfde zoekopdracht in google.de dan stond amazon.de bovenaan. Handig wanneer je specifiek voor een Duitse kennis iets wilt bestellen.

Per 1 november is dit veranderd
Of je nu google.nl intypt, google.com of google.mn (Mongolië). De zoekmachine behandelt je verzoek alsof je zoekt in Nederland. Volgens Google een logische stap, omdat 1 op de 5 zoekopdrachten inmiddels locatiegebonden is. Je kunt dit eventueel wel wijzigen in het instellingenmenu rechts onderin.

Meer locatiegebonden zoeken
Toch lijkt er achter deze stap meer schuil te gaan. Google heeft wereldwijd te maken met overheden die willen dat het bedrijf zoekresultaten aanpast aan lokale eisen. Het bekendste voorbeeld is het Europese ‘recht om vergeten te worden’. Hiervoor handelt Google inmiddels duizenden verzoeken per maand af. Als gebruikers meer locatiegebonden zoeken, is het eenvoudiger hun resultaten aan dergelijke eisen aan te passen en die van anderen ongemoeid te laten.

Advertenties customizen naar land
Ook is de vraag wie hier meer baat bij hebben: de gebruikers of de adverteerders? Wat opvalt, is dat gebruikers in verschillende landen voor dezelfde search andere resultaten krijgen,>

Lees verder..

BizPress.nl