Persbericht: “Geen innovatie zonder risico’s”Huizen, 3 juni 2019 – Roel van Rijsewijk is per 1 juni 2019 aangetreden als nieuwe Directeur Cyber Defense bij Thales. Hij is de opvolger van René van Buuren, die de cyberstrategie van Thales in het Marinedomein verder vorm gaat geven. “Over cybersecurity wordt vaak heel zorgelijk gedaan,” vindt Van Rijsewijk, “maar zo slecht gaat het helemaal niet. Zeker niet onder onze doelgroep. Dat zijn technologie-gedreven, innovatieve organisaties. Innovatie betekent nu eenmaal per definitie kwetsbaarheid voor risico’s. Cyber Defense en encryptie maken die risico’s beheersbaar.”

Van Rijsewijk (46) is auteur van het boek Cyberrisico als Kans, waarin hij de basis legt voor de filosofie rond cybersecurity die hij ook in zijn nieuwe functie bij Thales wil uitdragen. Roel is een groot voorstander van een optimistisch beeld van cybersecurity en ziet cyberrisicomanagement vooral als een strategische kans voor innovatieve bedrijven: “Cyberrisico’s kunnen leiden tot waardevernietiging, maar vooral ook tot waardecreatie als je die risico’s kunt beheersen.”

Volgens Van Rijsewijk is het voor ambitieuze organisaties gezond digitale risico’s niet ten koste van alles te vermijden. Belangrijk is dreigingen onder ogen te zien, ermee leren om te gaan en ze te gebruiken om er sterker van te worden. Sterker nog: liever spreekt hij helemaal niet van dreigingen, maar van kansen. “Vergelijk het met de angst om ziek worden. Je kunt je opsluiten in je huis, maar daar kom je niet verder mee. Als je contact wilt met de buitenwereld, is er altijd een risico dat je een virus oploopt. Dat is vervelend, maar als je immuunsysteem in orde is, is zo’n infectie hooguit even lastig. Tegelijkertijd is dat contact een kans om je weerstand te verhogen. Als je sterk genoeg wilt zijn om de wereld aan te kunnen, moet je bereid zijn je kwetsbaar op te stellen. Maar wel met beleid, natuurlijk.&rdqu>

Lees verder..

BizPress.nl