Persbericht: Geavanceerde cybercriminaliteit in het Midden-Oosten, Zuid-Korea en Rusland in Q2In het tweede kwartaal van 2019 zijn in het Midden-Oosten en Zuid-Korea de meeste cyberaanvallen gesignaleerd. Veelal gericht op cyberspionage, financieel gewin of het verspreiden van desinformatie. In mei ontdekte Kaspersky-onderzoekers vermeende Iraanse cyberspionage-activiteiten. Betrokkenen zouden ook verbonden zijn met ExPetr en de cyberaanval op de Olympische Winterspelen van 2018. Deze en andere dreigingsinformatie is nu beschikbaar in het onderzoeksrapport over het tweede kwartaal in 2019 waarin Kaspersky de balans opmaakt van de voornaamste cyberdreigingsinformatie in de wereld.

De belangrijkste wereldwijde cyberdreigingsinformatie op een rij:

  • Cyberaanvallen van Russischtalige groepen worden steeds geavanceerder. Criminelen doen een beroep op nieuwe hulpmiddelen en starten voortdurend nieuwe activiteiten op. Zo lijkt zogeheten Zebrocy zich bijvoorbeeld volledig te richten op activiteiten in Pakistan en India. Ambtenaren, militairen en verwante diplomaten zijn veelal het slachtoffer. Daarbij wordt ingebroken op lokale soms afgelegen netwerken van Centraal-Aziatische overheidsinstanties. Turla’s aanslagen duurden voort en de infrastructuur van actor OilRig werd zelfs gegijzeld.
  • In vergelijking met voorgaande kwartalen namen de cyberdreigingen in Zuidoost-Azië af met uitzondering van Zuid-Korea. Daar blijven cyberdreigingen toenemen zoals de aanval van de Lazarus-groep op een mobiel kansspelbedrijf in Zuid-Korea en activiteiten gericht op een bank in Bangladesh. Die kwam voor rekening van een afsplitsing van Lazarus die luisert naar de naam BleuNoroff. Ook vonden cyberincidenten in Zuid-Korea plaats om digitale valuta binnen te halen.
  • De Chinees sprekende groep SixLittleMonkeys heeft cyberaanvallen opgetuigd op overheidsinstanties in Centraal-Azië. Daarbij hebben de cybercrminelen een beroep gedaan op een nieuwe versie van de Microcoin Trojan en een RAT. Kaspersky noemt >

    Lees verder..

BizPress.nl