Persbericht: 44% meer slachtoffers van kwaadaardige cryptominers in vergelijking met 2017Utrecht, 2 augustus 2018 – Het aantal wereldwijde internetgebruikers dat is geïnfecteerd met schadelijke cryptominingsoftware is in één jaar gestegen van 1,9 miljoen naar 2,7 miljoen. Statistieken over de afgelopen twee jaar tonen aan dat zogeheten miners steeds vaker hun pijlen richten op digitaal snelgroeiende regio’s zoals China en India. Dit is een van de belangrijkste bevindingen uit het jaarlijkse rapport van Kaspersky Lab over ransomware en cryptomining. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden in twee vergelijkbare periodes van april 2016 tot maart 2017 en dezelfde termijn een jaar later. Verder laat het rapport ook zien dat de buit van een ransomware-aanval groot, maar veelal eenmalig is. In tegenstelling tot de winst van cryptominers. Deze cybercriminelen verdienen minder geld met hun slachtoffers maar opereren volgens een duurzaam langetermijnmodel. Hierdoor wordt cryptomining steeds populairder onder cybercriminelen.

Kaspersky Lab experts stellen een aanzienlijke verschuiving in het cyberdreigingslandschap vast. Het afgelopen jaar is het aantal ransomware-aanvallen op gebruikers van pc’s en mobieltjes met respectievelijk 30 en 22,5 procent afgenomen. In plaats hiervan zoeken cybercriminelen steeds vaker hun heil in cryptominingsoftware: gespecialiseerde software die de rekenkracht van consumentenapparatuur gebruikt om nieuwe cryptovaluta te creëren. Kwaadwillende miners doen dit ten koste van slachtoffers door zonder hun medeweten de rekenkracht van hun privécomputers in te zetten.

Mobiele crypominers zijn ook in opkomst met 9,5 procent meer aanvallen. Het afgelopen jaar waren bijna 5.000 gebruikers hier het slachtoffer van, tegenover zo’n 4.500 het jaar daarvoor. Onder de getroffenen bevinden zich vooral bewoners van China en India.

“De verschuiving van ransomware naar cryptomining>

Lees verder..

BizPress.nl