Paul Steenbergen-penning voor Eelco Smits (VIDEO)


[BETREFT AANVULLING OP REEDS VERSTUURD PERSBERICHT, INCLUSIEF VIDEO.]

Toen zaterdagavond het slotapplaus voor Uit het leven van marionetten uitbrak, betrad Jacob Derwig het podium van het Internationaal Theater Amsterdam en maande het aanwezige publiek tot stilte. Tot ieders verrassing overhandigde hij de prestigieuze Paul Steenbergen-penning aan Eelco Smits. Derwig is sinds 2008 in het bezit van deze hoge toneelonderscheiding.

Jacob Derwig, die de Paul Steenbergen-penning in 2008 uit handen van Pierre Bokma ontving, prees Eelco Smits met de woorden: ‘Vandaag geef ik de penning door aan een bijzondere acteur, die mij de afgelopen jaren keer op keer heeft ontroerd, ontwapend en overrompeld. Hij geeft zijn personages op geheel eigen wijze vorm. Intelligent, integer, met een zekere melancholische ernst, maar ook vaak ontzettend geestig. Na prachtige rollen in onder andere Angels in America, Kings of war, Spoken, Glazen Speelgoed en onlangs in Vergeef ons, is het tijd voor een onderscheiding van de hoogste soort. Ik geef de Paul Steenbergen-penning aan Eelco Smits.’

De Paul Steenbergen-penning is een hoge onderscheiding die grote acteurs op een zelfgekozen moment aan elkaar doorgeven. Hij werd in 1982 ingesteld door de gemeente Den Haag als eerbetoon voor acteur Paul Steenbergen ter gelegenheid van diens vijfenzeventigste verjaardag.

Steenbergen gaf de penning in 1986 door aan Guido de Moor, die hem in 1989 aan Willem Nijholt gaf. Pierre Bokma ontving de penning in 2002 en gaf hem in 2008 door aan Jacob Derwig.

———-

Bekijken/Embedden:

Het ruwe HD beeldmateriaal is eenvoudig van de volgende ftp-server te downloaden:

· Gebruik de link Videodistribution.anp.nl in uw FTP-programma, of ga naar ftp://videodistribution.anp.nl in uw browser

· Login: anpinopdracht

· Pass: anpinopdracht

* Op het aangeboden videomateriaal berust copyright van ANP Pers Support. Het videomateriaal mag gratis en rechtenvrij worden geplaatst, gemonteerd en uitgezonden voor redactionele doeleinden in de context van dit onderwerp, zonder verplichte vermelding van de bron ANP Pers Support.

BizPress.nl