Pakistan: Oxfam Novib redt met schippers mensen uit het wassende water

Den Haag, 5 augustus 2010. In een race tegen het wassende water in Pakistan, probeert een vloot van “Malah” vissers en vrijwilligers, samen met lokale organisaties, Oxfam en de Pakistaanse autoriteiten, 50 duizend mensen in veiligheid te brengen.

In een regio in Punjab mobiliseerde Oxfam Novib, voorafgaand aan de moessons, een groep van vijftig vrijwilligers. Toen vorige week de regens begonnen stonden zij met hun houten boten klaar. Zij reageerden meteen om gezinnen weer op het droge te brengen. In de afgelopen dagen zijn door één groep vrijwilligers al 6.000 mensen geëvacueerd. Hun werk gaat ook nu nog onverminderd door. 

Javed Iqbal werkt voor een lokale organisatie, die door Oxfam Novib wordt gesteund. “We zijn nog steeds gezinnen aan het evacueren die op eilandjes wonen tussen gevaarlijke stromen. De lokale schippers, ‘Malah’ kennen de grillige stromen goed. Zij helpen ons te navigeren naar afgelopen gebieden waar onze hulp nodig is. Morgenavond moeten we iedereen in deze gemeenschap bereikt hebben.”

In een andere streek in de Punjab proberen reddingswerkers 3.000 mensen te redden uit een van land dat snel door het water wordt verzwolgen. Een andere plaatselijke groep heeft met steun van Oxfam Novib vrijwilligers en boten georganiseerd om de ergst getroffen streken te bereiken.

Iqbal schat dat de helft van de huizen in het gebied door de overstroming zijn verwoest. “De mensen die wij vandaag hebben gered, zijn al hun bezittingen kwijt. Hun dieren zijn dood en zij krijgen te maken met gezondheidsproblemen. Mensen hebben last van diarree en huiduitslag. Wij helpen ze de kampen te bereiken en we zorgen voor schoon drinkwater en gekookt eten. Maar velen slapen onder de open lucht, vertwijfeld wachtend op onderdak.”

Sommige boten, van niet meer dan 5 meter lang, redden 30 mensen per keer van kleine eilandjes tussen kolkende stromen.

Oxfam’s landencoördinator in Pakistan, Neva Khan: “Bijna iedereen in dit gebied is getroffen door de catastrofale overstromingen en toch zijn lokale gemeenschappen zonder onderbreking bezig om mensen te bereiken die onze hulp nodig hebben. Tot nu toe hebben de boten 54.000 mensen naar veilig land gebracht.”

In totaal heeft Oxfam in Pakistan 80.000 mensen geëvacueerd.
Oxfam wil internationaal 6 miljoen dollar bij elkaar brengen voor de slachtoffers. De organisatie heeft 100.000 mensen voorzien van schoon water in vier van de ergst getroffen streken van de provincies Khyber Pakthankhwa (voorheen North West Frontier Province) en Punjab. 1700 mensen kregen gekookt eten en in heel Pakistan evacueerde Oxfam 80.000 mensen. Beschadigde waterleidingen en -pompen worden gerepareerd, en mensen die afgesneden zijn, of van hun huizen verdreven, ontvangen drinkwater dat met tankers wordt geleverd.

BizPress.nl