Pakistan: nieuwe overstromingen vertragen hulp

Afgelopen weekend werd het district Hangu getroffen. Het gebied was tot nu toe gespaard gebleven, maar door de overstromingen liep een ziekenhuis onder water. Artsen zonder Grenzen heeft er een centrum voor de bestrijding van diarree en biedt er chirurgische hulp. Ook werden huizen verwoest en liep een kamp voor getroffenen van de overstromingen schade op. Ons team stuurde onmiddellijk materialen om het lokale gezondheidscentrum te ondersteunen. Vanmorgen berichtte het team over tientallen mensen die dakloos waren geworden. Het is nog bezig om meer informatie over de gevolgen van de overstromingen te krijgen.

In Nowshera moest het team de distributie van noodhulpgoederen aan ongeveer 4.500 families uitstellen vanwege de overstromingen. De plaats waar de verdeling zou plaatsvinden was inmiddels 1 meter onder water komen te staan.

In Belutsjistan kon door een overstroming op de weg tussen Dera Murad Jamali en Khabula een vrachtwagen van Artsen zonder Grenzen een distributieplaats niet bereiken. Het team moest terreinwagens inzetten om pakketten voor persoonlijke verzorging en andere noodhulpgoederen te verdelen onder 1.000 families. De distributie zal nog de hele week doorgaan.

Onlangs de nieuwe overstromingen gaan onze teams door met het verzorgen van drinkwater, noodhulpgoederen en medische zorg voor duizenden getroffenen in de gebieden Nowshera, Peshawar, Charsadda en geïsoleerde groepen mensen rond Manjoshori in Belutsjistan. 

Onze medische teams breiden hun activiteiten verder uit. De teams zien vooral veel aandoeningen die te maken hebben met de leefomstandigheden, zoals huidinfecties en diarree. Een aantal nieuwe activiteiten:

In de provincie Belutsjistan en de districten Malakand, Swat en Peshawar gaan vandaag nieuwe mobiele klinieken van start. De teams richten zich op de meest kwetsbare mensen, die geen toegang hebben tot gezondheidszorg. Door de voortdurende veranderingen in de waterstand is de bevolking steeds onderweg, wat het bieden van hulp moeilijk maakt.
De afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis van Nowshera is nu 24 uur per dag open, na de installatie van generatoren. Ook de polikliniek is hersteld

Schoon water is essentieel bij het vermijden van ziekten. In Charsadda, Nowshera en Swat ondersteunen onze water- en sanitatieteams de lokale autoriteiten bij het herstel van de watervoorziening. Waar nodig brengen we per vrachtwagen water naar de bevolking.

In Charsadda verdelen we zo meer dan 85.000 liter water, naast de 21 waterpunten die we ook ingericht hebben
In Nowshera zijn we begonnen met het herstel van de drinkwatervoorziening en voeren we drinkwater per vrachtwagen aan

Artsen zonder Grenzen is van plan de getroffen gebieden verder te verkennen. Het vermoeden is dat er nog veel geïsoleerde gebieden zijn waar mensen nog geen hulp hebben gehad. In de afgelopen dagen konden die verkenningen per helikopter niet doorgaan vanwege het weer.

De situatie in de provincies Sindh en Punjab is zeer zorgelijk. Vanwege zware regens hebben de autoriteiten honderdduizenden mensen in de afgelopen dagen geëvacueerd. Een verkennend team van 5 medewerkers van Artsen zonder Grenzen, waaronder twee doktoren, is vandaag naar het district Muzaffargarh in de provincie Punjab vertrokken. Een ander team zal morgen de situatie in Kashmor, provincie Sindh, bekijken.

Een eerste hulpvlucht met 60 ton water en sanitatie-apparatuur, medicijnen en logistiek materiaal is inmiddels aangekomen in Pakistan. Een tweede vlucht met 50 ton noodhulpgoederen komt in de komende dagen aan. Inmiddels werken meer dan 100 internationale medewerkers en 1.200 Pakistaanse hulpverleners voor Artsen zonder Grenzen in Pakistan.

BizPress.nl