Onderduiken in het Groot Barrièrerif


De opwarming van de aarde brengt het grootste koraalrif ter wereld in gevaar – bijna 93 procent van de koralen zijn al met uitsterven bedreigd.  Dankzij PLEXIGLAS® kan de wereld zijn aandacht richten op deze dreigende catastrofe.

Het Groot Barrièrerif heeft bijna gigantische afmetingen: ongeveer 65 kilometer breed en 2.300 km lang.  Het is het grootste levende organisme op de planeet en tegelijkertijd het enige dat vanuit de ruimte zichtbaar is. Net zo groot is de diversiteit aan leven die hier krioelt: er zijn meer dan 1.500 verschillende soorten vis, ongeveer 600 soorten koralen en 30 verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Maar de kostbare onderwater-kosmos wordt bedreigd.

De bleke dood

Bijna de helft van de kleurrijke koraalpracht is al dood – vernietigd door de verbleking van koraal. Een verschijnsel dat wordt veroorzaakt door de stijgende watertemperaturen. Want Koralen hebben algen nodig om te leven. Zij leveren niet alleen de een grote verscheidenheid van kleuren, maar voorzien het koraal ook met voedingsstoffen. Als het te warm is, beginnen de algen gif af te scheiden. Het koraal stoot de algen vervolgens af, verkalkt en verbleekt. Nog kan een groot gedeelte van de schade gestopt worden, want de koralen kunnen nog herstellen van een lichte aantasting. Hiertoe moet echter de watertemperatuur dalen en de waterkwaliteit weer verbeteren – en wel zo snel mogelijk. 

Zichtbaar maken wat er beschermd moet worden

De bekroonde Britse natuurdocumentairemaker en natuuronderzoeker Sir David Attenborough wil in een grootschalige campagne de aandacht vestigen op de bedreiging van dit gevoelige ecosysteem: In samenwerking met de BBC en het Natural History Museum in Londen maakt hij de onderwaterwereld van het rif voor de kijkers en op het internet  zichtbaar en neemt de bezoekers van het Natural History Museum Londen mee op een virtuele duiktocht in het Groot Barrièrerif.  

Als een vis in het water, dankzij PLEXIGLAS®

Voor deze spectaculaire natuuropnames in 3D-technologie is een onderzeeër met koepel nodig, van een materiaal dat zo helder als glas en zo sterk als staal is, om de hoge druk onder water te weerstaan. Dit bleek een bijzondere uitdaging voor de duikbootfabrikant Triton te zijn. PLEXIGLAS®, het merkacryl van Evonik, was letterlijk de laatste hoop voor Triton Submarines. “Er was geen ander bedrijf wereldwijd, die deze technologische baanbrekende prestatie aan zou kunnen, want voor een uitgebreid panoramisch uitzicht wilden we de grootste bol van puur acrylglas ooit bouwen”, vertelt Patrick Lahey, Managing Partner van de Amerikaanse duikboot-specialisten Triton Submarines LLC.

Zo avontuurlijk als een expeditie

De productie van de grote PLEXIGLAS®-bol was ook een kleine expeditie – alleen met het verschil dat het plaatsvond bij Evonik in Darmstadt en niet in de Stille Zuidzee. “We hadden al verschillende beglazingsprojecten voor onderzeeërs doorgevoerd, maar nog nooit met de kromming van een bol. Dus we moesten een hele nieuwe technologie bedenken”, herinnert zich Wolfgang Stuber, specialist in speciale beglazing bij Evonik . En dat gaat natuurlijk niet van vandaag op morgen: Evonik en Triton Submarines investeerden in nauwe samenwerking anderhalf jaar in de ontwikkeling van dit project.  In tegenstelling tot eerdere modellen die Triton bij andere bedrijven liet maken, besloten Stuber en de experts van Heinz Fritz Kunststoffverarbeitung het merkacryl niet te gieten, maar blokken van PLEXIGLAS® om te vormen in halve bollen. Twee van deze halve bollen werden vervolgens aan elkaar gelijmd. “De lijm moesten wij natuurlijk ook nog ontwikkelen,” zegt Stuber, “een lijm die acrylglas onder zulke extreme omstandigheden bij elkaar houdt en bijna onzichtbaar is, bestond er nog niet.”

Voor de halve bollen en de lijm moest Evonik ook individuele certificaten van Germanische Llyod aankopen, die enigszins vergelijkbaar zijn met de APK voor auto’s. Omdat alles wat tot zeevaart behoort, onderworpen is aan strenge kwaliteitscontroles en classificatieregels.

“De extra moeite heeft echter zijn vruchten afgeworpen,” zei Lahey met duidelijke trots. “De PLEXIGLAS®-koepel is zo helder dat hij onder water bijna onzichtbaar wordt! We hadden al passagiers die aan de binnenwand gevoeld hebben om er zeker van te zijn dat hij er echt is.”

Broeikaseffect glashelder

En juist de transparantie van de onderzeeërkoepel maakt het mogelijk dat de Triton 3300/3 deze schatten, maar ook de schade van het Groot Barrièrerif aan de wereld kan laten zien. Deze volledige 360 graden rondomzicht toont indrukwekkende beelden die de toeschouwer deze indrukwekkende onderwaterwereld van dichtbij laat beleven.

Op zoek naar meer inspiratie? Bezoek www.world-of-plexiglas.com

Van twee tot één

De twee halve bollen werden door een verwerkingspartner van Evonik, het bedrijf Heinz Fritz Kunststoffverarbeitung, bewerkt, geslepen, gepolijst en aan elkaar gelijmd om een​koepel te vormen. De koepel heeft een diameter van 2100 mm en een wanddikte van 166 mm. Het gewicht bedraagt 2,2 ton.  Hij is voor een duikdiepte tot 1000 meter goedgekeurd. De holle bol van PLEXIGLAS® zorgt voor een volledig panoramisch uitzicht en vormt tevens de beschermende drukcabine voor de passagiers.

Het bericht Onderduiken in het Groot Barrièrerif verscheen eerst op Persberichten.biz.

BizPress.nl