Offensief tegen IS in Iraakse stad Mosul begonnen

Het Iraakse leger is in de nacht van zondag op maandag begonnen aan een groot offensief om de stad Mosul te heroveren op Islamitische Staat (IS). De Iraakse premier Haider al-Abadi maakte op een lokale televisiezender bekend dat hij orders heeft gegeven om de operatie te beginnen, meldt AFP maandag. Volgens al-Abadi mogen alleen Iraakse regeringstroepen en de nationale politie de stad betreden. Hij gaf geen verdere details over de rol van andere partijen, zoals het Amerikaanse leger dat in september zeshonderd troepen naar het gebied stuurde om te helpen met het offensief.

Het offensief zat er al lang aan te komen. Zo vochten strijders van de Iraaks-Koerdische peshmerga al mee in de strijd rondom Mosul en werd door de Fransen het vliegdekschip Charles de Gaulle begin september in gereedheid gebracht voor ondersteuning van het offensief. De ‘slag om Mosul’ kan het zwaarste gevecht worden in Irak sinds 2003, toen de Amerikanen het land binnenvielen. Het Iraakse leger heeft volgens CNN ongeveer 30.000 troepen ingezet voor het offensief. Ook zijn er volgens Turkse militaire bronnen 1.500 door Turkije getrainde Irakese militairen betrokken. In Mosul hebben zich naar schatting 3.500 tot 5.000 IS-strijders verschanst.

Amerikaanse leger Zaterdag bestookte het Amerikaanse leger al IS-doelen ten oosten van de Iraakse stad Mosul. Toen weerspraken Amerikaanse regeringsbronnen nog dat sprake was van het begin van een grote operatie. Mosul is de één na grootste stad in Irak na Baghdad. De stad is van groot strategisch belang voor IS en is al sinds 2014 in handen van de terroristische organisatie. Circa 1,5 miljoen inwoners van Mosul lopen groot gevaar, nu het Iraakse leger en zijn bondgenoten de aanval op de Noord-Iraakse stad hebben geopend. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht dat ongeveer een miljoen mensen de stad zal proberen te ontvluchten. Grote delen rondom Mosul zijn al heroverd op IS. Zo werd onder meer half september het stadje Shirqat in de buurt van Mosul heroverd op IS door het Iraakse leger met hulp van het Amerikaanse leger.

BizPress.nl