Obama’s spoedcursus Europa

Tijdens de persconferentie na afloop van de G20-top in Cannes zei US-President Obama met een knipoog dat hij een spoedcursus Europa had gekregen. Hij voegde daar in alle ernst aan toe dat zij (de Europeanen) wel heel veel vergaderingen nodig hebben om ook maar één besluit te kunnen nemen. Obama had er beter aan gedaan zijn licht op te steken bij het Europaspel Eurocratie. Het spel maakt duidelijk wat de EU is en hoe de Europese democratie in elkaar zit. De regels zijn gebaseerd op het Verdrag van Lisssabon en het duurt ongeveer een uur om EU-President te worden.


Het Europaspel Eurocratie

De coolste manier om Europa te snappen ligt in het Europaspel Eurocratie. Tijdens het spel krijgen de spelers vanzelf in de gaten dat de EU geen staat is geworden en toch een democratie vormt. De deelnemers gaan als lijsttrekkers van Europese partijen op verkiezingstournee door de EU. De speler die met zijn pion op een stad komt, wint de verkiezingen en krijgt leden van het Europees Parlement (EP). Andere spelers die daarna op die stad komen, mogen de bezitter uitdagen in nieuwe verkiezingen. Deze verkiezingen worden democratisch met de dobbelsteen beslist. Spelers die alle steden van een lidstaat hebben, krijgen stemmen in de Europese Raad. De speler die als eerste een gekwalificeerde meerderheid in de Raad heeft, wordt als winnaar van het spel uitgeroepen tot President van de Unie op voorwaarde dat z/hij ook over voldoende steun in het EP beschikt. Na afloop blijkt dat de deelnemers uit zichzelf hebben geleerd dat de EU geen federale staat is, maar een democratisch samenwerkingsverband van 27 lidstaten en 500 miljoen burgers vormt.

Tournee langs scholen en universiteiten

Obama’s Spoedcursus Europa wordt de komende maanden op scholen en universiteiten in het hele land gegeven. De bedenker van het spel Jaap Hoeksma organiseert een tournee die uitmondt in een Grande Finale in Brussel op 9 mei 2012. De Spoedcursus Europa is donderdag 10 november op het Revius Lyceum in Doorn en vrijdag 11 november op CSG Oude Hoven in Gorinchem.

BizPress.nl