NU’91 stelt: seksuele intimidatie van zorgprofessionals mag nooit


Werknemers met een zorg- of welzijnsberoep ervaarden in 2017 naar verhouding het vaakst ongewenst gedrag op het werk door cliënten en patiënten. Met 52% zei ruim de helft van hen dat een keer of vaker te hebben meegemaakt. Deze cijfers maakte het CBS maandag 28 januari bekend. Beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging NU’91 stelt, dat de tijd meer dan rijp is om een duidelijke grens te trekken en dat te vermelden in de beroepscode van verpleegkundigen en verzorgenden: intimidatie, geweld en seksueel getinte verzoeken zijn in een professionele zorgrelatie tussen cliënt en zorgprofessionals ‘volstrekt ontoelaatbaar’ en de norm is ‘het mag nooit voorkomen’.

Het mag nooit

De CBS cijfers laten zien dat verpleegkundigen met 32% het vaakst slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht zijn. Gevolgd door verzorgenden met 27%.

Een goede en professionele relatie tussen een zorgprofessional en cliënt is gebaseerd op vertrouwen en respect. Respect voor de cliënt uit zich in het optimaal uitvoeren van verpleegkundige en verzorgende handelingen. Respect voor de zorgprofessional betekent dat zijn/haar professionele grenzen nooit overschreden mogen worden.

Michel van Erp, NU’91: “Seksuele handelingen kunnen nooit onderdeel zijn van het takenpakket van verzorgenden en verpleegkundigen. De vraag op zich is al een belediging voor de professionele zorgverlener. Het kan gezien worden als pure seksuele intimidatie.”

Grenzen trekken

Hier trek ik mijn grens! Onder dat motto startte NU’91 al in 2010 een campagne om verpleegkundigen en verzorgenden beter te wapenen tegen seksuele verzoeken van cliënten.

Uit de CBS cijfers blijkt helaas dat cliënten tijdens de verzorging de grens van verpleegkundigen en verzorgenden nog steeds overschrijden. Grensoverschrijdend gedrag is: in bed trekken, betasten, vragen om hulp bij masturberen, seksuele verzoeken tijdens het wassen tot het bekijken van pornofilms tijdens het katheteriseren en daarbij klaarkomen. Deze voorbeelden hoort NU’91 uit alle sectoren van de zorg, uit alle provincies, van zowel studenten als ‘oude rotten in het vak’ en over zowel mannelijke als vrouwelijke cliënten.

Dit moet gebeuren

-De beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden moet aangescherpt worden. Om zo nog duidelijker te maken dat seksuele intimidatie – in welke vorm dan ook – nooit in de relatie tussen zorgprofessional en cliënt voor mag komen.

-In alle zorgopleidingen moet het thema ‘bespreken van en omgaan met de seksuele behoeften van cliënten’ in het lesprogramma ethiek opgenomen worden. De lesstof moet voldoende aansluiten bij de gemelde voorbeelden uit de praktijk.

BizPress.nl