Nederlander wint wereldkampioenschap De Kolonisten van Cata

Pauëlsen plaatst zichzelf eerder dit jaar voor het wereldkampioenschap door de nationale titel De Kolonisten van Catan te winnen. Hoewel de kersverse wereldkampioen vol vertrouwen aan het toernooi begint, komt de titel als een verrassing. “Ik wilde kijken hoe ver ik kon komen tegen échte Catanspelers. Ik won vaak van mijn vrienden en wilde mijn niveau testen. Toen ik de nationale titel behaalde, mocht ik automatisch meedoen aan het WK. Ik wilde in de halve finale komen; ik had niet van tevoren bedacht dat ik de finale zou winnen!” aldus Pauëlsen. 

Spelen en winnen met oranje
Zoals een echte Nederlander betaamt speelt Pauëlsen de finale met oranje speelstukken. Net als alle andere wedstrijden wordt de finalepartij geleid door een scheidsrechter en tevens dealer. Pauëlsen wint de finale door zowel de langste handelsroute als de grootste riddermacht in zijn bezit te hebben. “Na het bouwen van een dorp, mijn achtste punt, speelde ik de ontwikkelingskaart stratenbouw. Zo kwam ik in bezit van de langste handelsroute en kon ik de overwinning opeisen,” vertelt de wereldkampioen trots.

Geestelijk vader Catan reikt prijs uit
“De finale was waanzinnig spannend. Het niveau van mijn tegenspelers was hoog en we wisten maar al te goed welke prijzen op het spel stonden,” vervolgt Pauëlsen. Geestelijk vader van De Kolonisten van Catan, Klaus Teuber, reikt de titel uit aan de Nederlander. Een gouden trofee met een massief gouden embleem van een opkomende zon uitstekend boven de wolken aan een bergtop, het beeldmerk van Kolonisten van Catan. Tevens is de kampioen beloond met een reis voor twee personen naar Florida en een ‘gamers adventure’ cruise door de Cariben.

Wereldkampioenschap Kolonisten van Catan
Het WK, officieel het World Wide Catan Championship, wordt iedere twee jaar georganiseerd, dit jaar voor de tiende keer. In totaal participeerden 28 landen en 52 deelnemers in het toernooi. Het toernooi vond plaats tussen 17 en 20 september plaats in het Duitse Leibertingen. Het middeleeuwse Wildenstein kasteel vormde het decor van het toernooi. Op de openingsdag verzorgde Klaus Teuber een demonstratiespel. De regionaal gekwalificeerde spelers namen het op zaterdag op tegen de nationaal kampioenen. Op de finaledag op zondag streden de finalisten om de wereldtitel. 

De Kolonisten van Catan 
De Kolonisten van Catan is het meest gespeelde familiespel van Nederland en omstreken. In het spel koloniseren de spelers het eiland Catan. Hun dorpen en steden oogsten van aangrenzende landschappen grondstoffen als graan, hout en wol. Deze grondstoffen ruilen zij met elkaar om de juiste combinatie samen te stellen om nog een dorp, straat of stad te bouwen. Daarnaast kunnen zij in ontwikkelingskaarten investeren die een interessante draai aan het spel geven. De speler die als eerste tien overwinningspunten heeft, wint. Het klinkt simpel, maar pas op voor de struikrover. 

BizPress.nl