Lichtere elektronica mee in zware vakantiekoffer

ieuwegein, 3 augustus 2010 – De Nederlandse vakantievierder zul je niet snel zonder mobieltje of camera zien. Slechts 1% van de vakantiegangers trekt de deur achter zich dicht zonder een enkel elektronisch apparaat in zijn bagage. Dit blijkt uit het grote bol.com-vakantieonderzoek. Doordat camera’s en mobieltjes steeds meer functies in één apparaat bundelen, nemen we gemiddeld minder gewicht aan elektronica mee op vakantie dan twee jaar geleden.   

Bol.com vroeg vijfhonderd Nederlanders naar de hoeveelheid elektronica die zij meenemen op vakantie. Gevraagd naar het meegenomen aantal artikelen met een stekker zegt 8% van de jongeren geen enkel bestekkerd apparaat mee te nemen. In de leeftijd van 31 tot 50 en onder hoogopgeleiden is dat wel anders. Hier gaan vaker dan gemiddeld vijf of meer apparaten met een stekker mee. 

De gemiddelde vakantieganger vervoert drie elektronische apparaten en twee opladers voor mobiele apparaten. Een mobiele telefoon verdwijnt bij 93% van de vakantievierders in de koffer terwijl 87%  een fotocamera inpakt. Jongeren nemen daarnaast vaker een mp3/4 speler mee, terwijl ouders met kinderen vaker op stap gaan met videocamera, navigatie, gameconsole en portable dvd-speler. 

Gewicht
In 2008 wees hetzelfde vakantieonderzoek nog uit dat Nederlanders gemiddeld 9,5 kilo elektronica meedroegen op vakantie. Toen was dit gewicht te wijten aan de groeiende populariteit van kleine notebooks, draagbare spelcomputers en elektronica. Door de opkomst van lichtgewicht smartphones en compactcamera’s worden deze producten vaker thuisgelaten omdat alle functionaliteit nu in een of twee apparaten gebundeld is. 

Top 5 populairste elektronica-producten op vakantie:
1. Mobiele telefoon
2. Fotocamera
3. Navigatiesysteem
4. Mp3/4-speler
5. Notebook

Camera
Voor het vastleggen van herinneringen gaat tweederde van de vakantiegangers op pad met een compactcamera. Onder hoogopgeleiden is de spiegelreflexcamera populairder. Bij bol.com worden de meeste camera’s verkocht in de aanloop naar de vakantie. De populairste compactcamera’s van dit moment zijn de Canon SX210 IS en de Sony DSC-W320. Bij de spiegelreflexcamera’s zijn de populairste modellen de Canon EOS 500D en de Nikon D5000.

De camera wordt op vakantie veelvuldig gebruikt. De helft van de ondervraagden maakt gemiddeld 50 tot 250 foto’s. Over het algemeen maken vijftigplussers er minder. De ‘snaphappy’ mensen zijn te vinden onder de hoogopgeleiden. Zij komen vaak thuis met meer dan 500 kiekjes. Populaire onderwerpen van vakantiefoto’s zijn: bezienswaardigheden, natuur, reisgenoten en gebouwen. 

Het maken van een fotoboek na de vakantie blijft onverminderd populair. Dertien procent maakt altijd een fotoboek terwijl 39% zich daar soms aan waagt. Opvallend is dat jongeren daar erg enthousiast over zijn. Tweederde van hen maakt een boek terwijl maar een krappe helft van de 50-plussers dat doet. Bol.com ziet dat per huisadres twee tot drie fotoboeken per jaar gemaakt worden. Tweederde van die fotoboeken hebben een harde kaft en over het algemeen heeft een dergelijk boek 42 pagina’s vol met kleurenfoto’s. Slechts sporadisch wordt er een zwart-wit album gemaakt.  

Contact 
Tweederde van de vakantiegangers heeft minimaal een keer per week contact met het thuisfront. Vrouwen zijn daarin de meest trouwe vakantiegangers. Zij pakken over het algemeen meerdere keren per week de telefoon om een teken van leven te geven.Jongeren verkiezen daarbij sms boven een telefoontje en ook via social media als Hyves, Facebook en Twitter haalt 9% de banden aan. Onverwacht maar waar, 36% van de jongeren stuurt nog steeds een ouderwetse ansichtkaart. Dit ligt 10% hoger dan het overall gemiddelde.

Het grote bol.com vakantie-onderzoek is online uitgevoerd onder 501 respondenten door onderzoeksbureau Synovate uit Amsterdam. De onderzoeksresultaten zijn hier te downloaden.

BizPress.nl