Lancering omvangrijke databank Europese schoolplaten

De feestelijke lancering van www.historywallcharts.eu vindt plaats op 30 september 2010 om 15.00 uur in het Nationaal Onderwijsmuseum te Rotterdam met Jan Blokker jr., historicus en schrijver van ‘Het vooroudergevoel’, en prof. Dr. Maria Grever, hoogleraar Theorie en Methoden van de Maatschappijgeschiedenis en directeur van het Centrum voor Historische Cultuur aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het project ‘Europe and identity – History on wall charts in a European perspective’, dat door de Europese Unie is gefinancierd, wil aan de hand van schoolplaten het publiek bewust maken van de overeenkomsten en verschillen van het in de laatste eeuw gegeven onderwijs in verschillende Europese lidstaten. Door middel van onder andere een congres, website met databank, reizende tentoonstelling en educatief programma wordt een informatieve en spannende zoektocht mogelijk gemaakt naar verschillen en overeenkomsten in het onderwijs in Denemarken, Duitsland en Nederland.

Het geschiedenisonderwijs maakte in de periode 1830-1990 gebruik van fraaie, kleurrijk geïllustreerde schoolplaten. Op www.historywallcharts.eu zijn schoolplaten uit verschillende Europese landen te zien. De schoolplaten zijn afkomstig uit de collecties van Danmarks Paedagogiske Bibliotek (National Library of Education, Denemarken), Forschungsstelle: Schulwandbild, department of the University of Würzburg (Duitsland ) en het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. Voor deze samenwerking is gekozen omdat de drie collecties onderling zeer divers zijn maar soms ook verbazingwekkende overeenkomsten bevatten. Bij alle schoolplaten wordt informatie gegeven over de afgebeelde gebeurtenis en de locatie waar deze plaatsvond. Ook worden het jaar van uitgave, de uitgeverij en illustrator erbij vermeld.

BizPress.nl