Kosten vermogensbeheer moeilijk te achterhalen

Een voorbeeld van een moeilijk te achterhalen kostenpost is de distributievergoeding. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om fondsaanbieders die vermogensbeheerders en banken een vergoeding aanbieden om hun fondsen in het assortiment op te nemen. De klant betaalt dus, zonder dat hij het weet, mee aan de marketing van het product dat hij zelf afneemt.

Omstreden distributievergoedingen
De distributievergoedingen zijn omstreden omdat vermogensbeheerders erdoor worden geprikkeld met banken en beleggingsfondsen te werken waarmee ze een hoge vergoeding hebben afgesproken. Hier kan mogelijk sprake zijn van belangenverstrengeling.

Beleggers Belangen raadt beleggers aan om met hun vermogensbeheerder af te spreken dat de distributievergoedingen in mindering gebracht worden op de beheerfee. In ieder geval moeten deze vergoedingen aan de belegger bekend gemaakt worden door de vermogensbeheerder.

Inhoud van de special
In de special van Beleggers Belangen over vermogensbeheer staat ook een overzicht van de kosten en mogelijkheden van een twintigtal Nederlandse vermogensbeheerders. Het onafhankelijke weekblad voor de actieve belegger biedt de belegger daarnaast een tien stappenplan om de juiste vermogensbeheerder te vinden. 

Online onderzoek
Ook is de uitslag van een online onderzoek over de tevredenheid van beleggers over hun vermogensbeheerders in de special opgenomen. Daaruit blijkt dat vermogensbeheerklanten hun vermogenshuizen gemiddeld een onvoldoende geven. Verder is het opvallend dat een kwart van de beleggers niet weet of hun vermogensbeheerder maatwerk levert of dat ze in een modelportefeuille zijn ingedeeld.

Risicoprofielen
De special wordt afgesloten met een interview met twee vertegenwoordigers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daaruit blijkt dat de AFM momenteel werkt aan een richtlijn voor de risicoprofielen die vermogensbeheerders van hun klanten moeten opstellen. De AFM wil met de ‘Leidraad Risicoprofielen’ bereiken, dat beleggingsondernemingen meer gestructureerd gaan nadenken over de risico’s van vermogensbeheer voor de beleggers.

BizPress.nl