Koningin Máxima opent de vijfde IGNITE conferentie Rebuilding Futures


Met de wederopbouw van een land – tijdens en na conflict – kan je niet snel genoeg beginnen, aldus de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SPARK. Ondernemerschap en hoger onderwijs spelen hierbij een cruciale rol. Ook in landen als Syrië, Jemen en Zuid Soedan. Naast directe, humanitaire hulp hebben mensen in crisissituaties ook een lange-termijn perspectief nodig – en jongeren in het bijzonder. Deze gedachte staat centraal tijdens de jaarlijkse IGNITE conferentie die op 7 december aanstaande in de Beurs van Berlage in Amsterdam plaatsvindt. Hare Majesteit Koningin Máxima, in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling, zal de vijfde editie van IGNITE openen.

Programma

Het programma staat geheel in het teken van Rebuilding Futures. Bijvoorbeeld voor jonge Syrische vluchtelingen in landen als Irak, Jordanië en Lebanon die de kans krijgen om hun studie voort te zetten bij universiteiten en hogescholen in bijvoorbeeld Beiroet en Amman. Of voor ambitieuze ondernemers, van Palestina tot Burundi, van Jordanië tot Zuid Soedan, die nieuwe bedrijven starten om brood op de plank te krijgen, maar ook nieuwe banen voor lotgenoten te creëren. In diverse keynotes en workshops kijken internationale experts, ondernemers, beleidsmakers, vluchtelingen, naar de rol van ondernemerschap en hoger onderwijs bij de wederopbouw van door conflict verscheurde landen. Maar ook hoe ondernemerschap de integratie van vluchtelingen in Europa kan bevorderen.

Sprekers

Topsprekers van organisaties zoals de International Finance Corperation, European Bank for Reconstruction and Development, International Employers Organisation, onderwijsstichting Al Fakhoora en bedrijven als Generali Insurance en IKEA (Foundation) delen hun visie delen over bovenstaande onderwerpen. Rectoren en studenten uit Mosul en Aleppo zullen spreken over de wederopbouw van hun door oorlog verwoeste universiteiten. Daarnaast vindt de eerste Startup Competitie voor ondernemers uit fragiele landen plaats tijdens IGNITE 2017.

Koningin Máxima

Koningin Máxima opent de IGNITE conferentie in haar VN hoedanigheid. In september 2009 is zij benoemd tot speciale pleitbezorger van secretaris-generaal van de Verenigde Naties. In deze functie adviseert zij de SG over toegang tot financiële diensten en zet zij zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en kleine en middelgrote bedrijven. In veel landen is het voor mensen of kleine ondernemingen bijvoorbeeld niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of verzekeringen of leningen af te sluiten. Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI).

SPARK ondersteunt sinds 1994 ondernemerschapsontwikkeling en hoger onderwijs in fragiele landen om een bijdrage te leveren aan stabilisatie en wederopbouw. Voor meer informatie zie www.spark-online.org.

BizPress.nl