Khmer dans in hedendaagse uitvoering voor het eerst in Nederland

De klassieke Khmer dans is van oorsprong een religieuze dans, die binnen de muren van het koninklijk paleis in Phnom-Penh werd opgevoerd en diende als verering van de koninklijke en de goddelijke macht. De dansers verbeelden de aardse tegenhangers van de hemelse apsara en devatas, de entertainers van de Boeddhistische goden. Tijdens de dictatuur van Pol Pot werd de Khmer dans verboden, en ook de jaren na het schrikbewind van de Rode Khmer was er weinig ruimte voor uitingen van traditionele Khmer cultuur. In de laatste twee decennia is de Khmer dans weer tot leven gebracht o.a. door het werk van Amrita Performing Arts. Om het belang van de Khmer dans voor het cultureel werelderfgoed duidelijk te maken riep de UNESCO in 2003 de klassieke Khmer dans uit tot Meesterwerk van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. 

In Khmeropédies I&II verkent de Frans-Cambodjaanse choreografe Emmanuèle Phuon de spannende botsing van de klassieke Khmer hofdans met hedendaagse westerse technieken, om zo een nieuwe dansstijl te creëren die toch herkenbaar is als traditionele Khmer dans. De term Khmeropédies is een samenvoeging van de woorden Khmer en Gymnopedies, refererend aan de Franse componist Erik Satie, en betekent “oefening in Khmerstijl”. Met Khmeropédies wil Phuon een nieuwe generatie Cambodjaanse dansers stimuleren om hun eigen danstaal te creëren. 

Emmanuèle Phuon werd vanaf vijfjarige leeftijd opgeleid in de klassieke Cambodjaanse dans bij het Koninklijk Ballet in Phnom-Penh. Zij vervolgde haar dansopleiding in Bangkok, Montreal en New York. De dansers van Khmeropédies I & II zijn opgeleid in klassieke Khmer dans en vertegenwoordigen de nieuwe generatie van Cambodjaanse creativiteit.

Aanvang voorstelling: 20.00 uur, Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 19, Amsterdam. Tickets zijn te verkrijgen aan de kassa van Podium Mozaiek. Na afloop van de voorstelling is er een nagesprek met choreografe Emmanuèle Phuon, Fred Frumberg (directeur van Amrita Performing Arts) en de dansers.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

BizPress.nl