Jumbo haalt beeltenis Zwarte Piet en Sinterklaas van huismerk

Supermarkt Jumbo haalt naar aanleiding van kritiek op Zwarte Piet de beeltenis van het hulpje van Sinterklaas van zijn huismerk, net als Sinterklaas zelf. Jumbo vindt het jammer dat volwassenen in Nederland de discussie over Piet zo scherp voeren, laat de supermarktketen weten. “Jumbo wil terug naar de essentie van het Sinterklaasfeest als kinderfeest.” Het bedrijf zegt daarom de sinterklaasartikelen van het huismerk het thema ‘heerlijk avondje’ te hebben gegeven. “Dit betreft slechts een deel van het totale sinterklaasassortiment.”

Sinterklaassymbolen
Het ‘heerlijk avondje’ wordt volgens het bedrijf gesymboliseerd door “blije kinderen omringd door allerlei sinterklaassymbolen, zoals de mijter van Sint, de pet van Piet, schoencadeautjes en diverse lekkernijen”. Eerder leek het alsof Jumbo de beeltenis van Zwarte Piet en Sinterklaas van alle producten uit zijn winkels had gehaald. Aan de NOS liet het bedrijf weten het al jaren moeilijk te vinden met een oplossing te komen waarmee iedereen tevreden is. “Daarom hebben we er dit jaar voor gekozen niet de traditionele afbeeldingen van Sinterklaas en Pieten te gebruiken, maar het kinderfeest te vieren met cadeautjes, snoep en symbolen als een mijter, pet en schoen en afbeeldingen van veel blije kinderen”, zei een woordvoerder.

Albert Heijn
Zwarte Piet ligt onder vuur omdat de figuur een karikatuur van een zwarte man zou zijn, met trekken die aan slaven worden toegeschreven. De NOS vroeg ook Albert Heijn en Bol.com hoe men op deze kritiek inspeelt. Albert Heijn zegt dat de discussie daar nog niet speelt, hoewel er al Sinterklaas-artikelen in de vestiging liggen. Bol.com wil geen stelling nemen. “Wij bieden wat leveranciers bieden, dat kunnen poppetjes van Zwarte Piet zijn, maar ook gekleurde en witte poppetjes. Wij doen van alles wat”, zegt een woordvoerder.

Oplossing
Detailhandel Nederland liet vorig jaar weten dat winkeliers begrip hebben voor de worsteling, maar ook behoefte hebben aan een “werkbare oplossing”. “Het is echt te betreuren dat er verdeeldheid is ontstaan over de invulling van het feest. Voor winkeliers is Sinterklaas één van de belangrijkste periodes uit het jaar en dan zou je het liefst iedereen tevreden houden”, zei directeur Sander van Golberdinge toen.

BizPress.nl