Jongeren volgend jaar 200 tot 400 euro duurder uit met zorgverzekering

Om tandartskosten vergoed te krijgen, moeten jongeren zich vanaf hun 18e aanvullend verzekeren. Een tandartsverzekering met een minimale vergoeding tot 250 euro kost in 2010 al 7,50 tot 16 euro per maand. Dat komt per jaar neer op 90 tot 192 euro per jaar. Een uitgebreidere dekking kost al snel het dubbele.

Vrouwen vanaf 21 jaar moeten de pil voortaan zelf betalen. Dat komt neer op een extra uitgavenpost van 60  tot 96 euro per jaar. Voorheen werd de pil alleen vergoed boven het verplichte eigen risico. Ook het eigen risico gaat in 2011 omhoog van 165 euro naar 170 euro.

Nieuw is ook een eigen bijdrage voor psychologische zorg (tweedelijns – na doorverwijzing) van 175 euro per behandeling en  80 euro voor korte behandelingen. Het enige voordeel voor jongeren zijn gratis programma’s om te stoppen met roken. Deze komen vanaf 2011 in het basispakket. 

Als jongeren 18 worden, houden ze vaak dezelfde zorgverzekering die ze al hadden via hun ouders. De kans is groot dat ze daarmee duurder uit zijn dan wanneer ze zorgverzekeringen vergelijken op dekkingen en premies. “Als jongeren kritisch naar hun zorgverzekering kijken en de dekkingen kiezen die ze echt nodig hebben, hoeven ze in 2011 niet  duurder uit te zijn. Hoewel het vergelijken van zorgverzekeringen onder jongeren vaak geen prioriteit heeft, kan het ze wel veel opleveren. En voor dat laatste argument zijn ze mogelijk wel gevoelig”, aldus Edmond Hilhorst van Independer.nl.

BizPress.nl