Jemen op rand nieuwe cholera-uitbraak door belegering Hodeidah


Jemen staat op de rand van een nieuwe cholera-uitbraak; als er nu geen actie wordt ondernomen kunnen de komende weken duizenden mensen worden getroffen, waarschuwt Save the Children. De organisatie maakt zich grote zorgen dat Hodeidah volledig belegerd gaat worden, nu de door Saoedi Arabie geleide coalitie de stad omsingelt. Dat zou Hodeidah, de belangrijke haven en de inwoners afsluiten van de rest van het land.

Als de havenstad wordt omsingeld kan dat een verwoestende impact hebben op de 350.000 mensen die de stad nog niet zijn ontvlucht. Velen van hen zijn extreem kwetsbare kinderen, ouderen of mensen die fysiek niet in staat zijn om de stad te verlaten. Schoon drinkwater in Hodeidah was al schaars, maar de voorraden zijn verder geslonken sinds het offensief in juni begon. De gevechten hebben water- en rioolbuizen zwaar beschadigd en ook waterzuiveringsinstallaties zijn getroffen.

De zware omstandigheden in de verzengende zomermaanden zijn een ideale voedingsbodem voor cholera. In de eerste week van juli werden landelijk al 3.000 verdachte gevallen van cholera gemeld – het hoogste aantal sinds het begin van het jaar. In het district al-Mighlaf steeg het aantal nieuwe cholera-gevallen tussen medio mei en half juni met ruim 110 procent. De wijk ligt ten noorden van de haven van Hodeidah, waar 80 procent van alle voorraden Jemen binnenkomt. Zelfs een kleine opleving in de cholera-aantallen is een groot risico voor de rest van Jemen.

Ruim 245.000 mensen zijn eerder al naar omliggende gebieden gevlucht, van wie een aantal terechtkwam in geïmproviseerde kampen zonder sanitaire voorzieningen of stromend water – eveneens omstandigheden die kunnen leiden tot een cholera-uitbraak.

Directeur Helle Thorning-Schmidt van Save the Children is net terug uit Jemen, waar ze de ramp van dichtbij zag. “Cholera kan zich razendsnel verspreiden, duizenden kinderen treffen en een toch al ingestort gezondheidssysteem over de rand duwen. Veel ziekenhuizen liggen in puin en de ziekenhuizen die nog wel overeind staan, functioneren nog maar nauwelijks. Artsen worden niet betaald, apotheken hebben te weinig voorraad en de stroom valt voortdurend uit.”

“Alle ouders die ik ontmoette vechten om hun kinderen in leven te houden na jaren oorlog. Voedsel en hulp worden ingezet als oorlogswapen en kinderen betalen de prijs. Ze zijn zwaar ondervoed en hebben geen toegang tot simpele zaken als voedsel, schoon water en medicijnen. Dat maakt ze extreem kwetsbaar voor ziekten als cholera. Veel kinderen zullen geen schijn van kans hebben.”

Cholera veroorzaakt braken en diarree en is vooral dodelijk voor kinderen jonger dan vijf jaar en voor mensen van wie het immuunsysteem is aangetast. Hodeidah was vorig jaar al een hotspot van cholera, met bijna 164.000 verdachte gevallen op een landelijk totaal van meer dan een miljoen. Meer dan 2.300 mensen, onder wie veel kinderen, stierven tijdens de epidemie.

Dr. Mariam Aldogani, arts van Save the Children in Hodeidah: “We zijn doodsbang voor een nieuwe uitbraak, we zien het aantal cholera-gevallen elke dag toenemen. Een paar weken geleden wilden we onze cholerabehandelingscentra sluiten, maar vanwege de nieuwe gevallen moeten we ze open houden. Het zal moeilijk blijken het aantal gevallen onder controle te houden. De hitte is meedogenloos, er ligt vuilnis op straat en de gezondheidszorg staat op barsten.” 

De oorlog in Jemen is inmiddels het vierde jaar in gegaan, naar schatting 11,3 miljoen kinderen hebben dringend hulp nodig. Scholen en ziekenhuizen zijn verwoest en door de gevechten hebben mensen nauwelijks toegang tot eten, brandstof, schoon water en medische zorg. Bijna 8 miljoen kinderen lijden honger, bijna een derde van alle kinderen onder de vijf is acuut ondervoed. Doordat zo’n 40 procent van de bevolking jonger is dan 15 jaar is dit echt een kinderramp. Ruim 80% van de mensen is aangewezen op noodhulp.

Helle Thorning-Schmidt: “In drie jaar tijd is de ergste humanitaire ramp ter wereld geschapen. De tragedie van Jemen is dat de ramp volledig door de mens is veroorzaakt. Het lijden van kinderen is het directe gevolg van de oorlogstactieken, dus de mens kan deze ramp ook beëindigen. We roepen alle partijen op om zich samen met de speciale VN-gezant in te zetten voor een staakt-het-vuren en een naar een vreedzaam einde van deze oorlog te werken.”

BizPress.nl