ING schrapt 2.300 banen in Nederland

ING snijdt fors in zijn personeelsbestand. Vooral Nederland en België worden daarbij getroffen. In totaal schrapt het financiële concern 7.000 banen. In Nederland vervallen 2.300 voltijdsbanen, in België 3.500 banen. De herstructurering moet per 2021 een jaarlijkse kostenbesparing van 900 miljoen euro opleveren, meldt ING maandag. De bank wil bovendien tot 2021 zo’n 800 miljoen euro investeren in een verdere overgang naar online bankieren. Dat is bijvoorbeeld nodig omdat steeds meer klanten bankieren bij ING via mobiele apparaten. In België worden de filialen van ING en Record Bank samengevoegd. Die stappen zijn veneens nodig om te kunnen investeren in digitalisering. Nederland en België gaan verder gebruikmaken van een digitaal platform voor alle gecombineerde activiteiten. Bij ING werken meer dan 52.000 mensen, van wie ruim 14.800 in Nederland en meer dan 8.100 in België. Vorige week meldden verschillende media al dat de bank een forse reorganisatie voorbereidt.

Harde boodschap
“Digitalisering is ook wat ING heel veel succes brengt. We groeien hard buiten Nederland en België. We weten waar de toekomst ligt”, zegt ING-topman Ralph Hamers maandag tegen BNR Nieuwsradio. “In Nederland en België waar we ook een kantorenbank zijn, betekent dat de beweging naar een digitale bank jammer genoeg ook gepaard gaat met herstructureringen”, aldus Hamers. Hij noemt de maatregelen van zijn bank “een harde boodschap voor het personeel.”

Slachtbank
De reorganisatie bij ING zal ”niet echt goed vallen bij onze achterban”, zegt FNV-bestuurder Gerard van Hees. ”De afgelopen jaren is ING natuurlijk al behoorlijk gekrompen. Ze gaan door, terwijl de winstcijfers behoorlijk zijn”, aldus Van Hees. FNV gaat met ING in gesprek om het aantal gedwongen ontslagen zo beperkt mogelijk te houden. Volgens CNV Vakmensen-bestuurder Ike Wiersinga is de reorganiosatie vooral bedoeld om de aandeelhouders tevreden te stellen. “Maar het werken bij en met een bank draait ook om vertrouwen en emotie. Of de klanten hier beter van worden is nog maar de vraag, en voor de medewerkers is het al helemaal niet goed”, aldus Wiersinga. Reinier Castelein van vakbond De Unie noemt de reorganisatie “ontzettend heftig”. Volgens Castelein is het leed nog niet geleden in de financiële sector. ”Hoe strakker ING gaat zitten als digitale bank; de rest zal erachteraan moeten hollen. ING is wat mij betreft de slachtbank van Nederland geworden”.

Winst
ING boekte in het tweede kwartaal nog aanzienlijk meer winst dan een jaar eerder. De bank verleende daarbij meer kredieten en boekte betere resultaten op de financiële markten dan in de eerste drie maanden van 2016. ING had een nettowinst van 1,3 miljard euro voor het tweede kwartaal, tegen 358 miljoen euro een jaar eerder. Destijds werd het resultaat gedrukt door een eenmalige afschrijving. Gecorrigeerd voor incidentele posten liep de winst met ruim een kwart op, naar 1,4 miljard euro. De bank (ING Groep) boekte over 2015 een nettowinst van ruim 4,2 miljard euro.

BizPress.nl