In Nederland en in Bosnië: Theatermaker Nick Teunissen herdenkt…


Nick Teunissen (37, Almere/Sarajevo) woont in twee werelden – en in allebei staat hij de komende meimaand stil bij de verschrikking die oorlog heet.

Voorafgaand aan de internationale première van zijn theatervoorstelling Enkeltje Holandija in Sarajevo maakt hij in Almere, Amsterdam en Apeldoorn duidelijk wat oorlog met hem doet en deed. 

Tijdens de officiële Dodenherdenking in Almere Haven op 4 mei om 19.30 uur zingt hij zijn eigen lied De Hollandsche Schouwburg. Over de Tweede Wereldoorlog in Nederland dus.

Later die avond herdenkt Nick de verschrikkingen van de Bosnische oorlog: met zijn theatervoorstelling Enkeltje Holandija. In de Meervaart in Amsterdam, om 21.00 uur.

De volgende ochtend, 5 mei, worden delen uit die voorstelling in Almere gespeeld tijdens de nationale viering van Bevrijdingsdag om 09.30 uur, in aanwezigheid van minister-president Rutte.

Op donderdag 9 mei is Enkeltje Holandija ook te zien in Theater Orpheus in Apeldoorn, voordat de voorstelling zijn internationale première in Sarajevo beleeft.

Sneuvelen of overleven?
Dat was in 1994 de keuze waar Ismir Hero (toen 20) voor stond, nu de levenspartner van Nick Teunissen. Enkeltje Holandija is zijn waargebeurde vluchtverhaal. Sarajevo was toen een belegerde stad in oorlog. Onophoudelijk bestookt. Sluipschutters. Spervuur. Alles en iedereen geïsoleerd van de buitenwereld. Onder de luchthaven werd een nauwe tunnel gegraven. Die dunne levensader kreeg de naam Tunnel van Hoop.

Op een koude novemberavond nam Ismir hartverscheurend afscheid van zijn familie en kroop met zijn koffer door die Tunnel van Hoop een onbekende toekomst tegemoet. Het werd Nederland. En een toekomst met Nick.

Enkeltje Holandija gaat over de oorlogse en naoorlogse gevechten met de oorlog. Over hoop en optimisme, littekens en liefde. Over onbreekbare relaties met je geboortegrond, verloren identiteit en doorzettingsvermogen.

Precies op de plek die 25 jaar geleden het leven van Ismir voor altijd veranderde wordt de internationale première van Enkeltje Holandija opgevoerd – onder de titel One Way Ticket. Bóven de Tunnel van Hoop die vandaag de dag een museum is. Op zaterdag 18 mei om 18.00 uur.

Een dag later verhuist de voorstelling naar een eveneens bijzondere locatie in het centrum van de stad, het gerenommeerde SARTR, ofwel Sarajevo War Theatre. Zondag 19 mei om 20.00 uur.  

Website: http://enkeltje.com
Trailer: https://www.facebook.com/enkeltjeholandija/videos/…

De internationale première van Enkeltje Holandija is tot stand gekomen dankzij de ondersteuning van Fonds Podiumkunsten, MasterPeace Nederland en Nederlandse Ambassade in Bosnië-Herzegovina.  

BizPress.nl