ICCO en Kerk in Actie maken 150.000 euro vrij voor noodhulp Pakistan

ICCO en Kerk in Actie maken in eerste instantie 150.000 euro vrij voor noodhulp in Pakistan waar getroffen is door hevige overstromingen. Het geld wordt besteed via een partnerorganisatie die actief is in het district Khyber Pakhtoonkhwa, één van de vier provincies die het zwaarst getroffen is door het noodweer. Kerk in Actie vraagt protestantse kerken om aanstaande zondag te collecteren en te bidden voor de slachtoffers van deze ramp in Pakistan.

ICCO en Kerk in Actie verlenen hulp via de lokale organisatie Sarhad Rural Support Program (SRSP), een organisatie die al twintig jaar in de plaatselijke gemeenschappen aanwezig is. De SRSP is begonnen met hulpverlening in de vorm van voedsel, onderdak, medische hulp en plannen voor herstel op de langere termijn. In dit alles werkt SRSP nauw samen met de lokale overheid. De toegang tot de getroffen gebieden is moeilijk. Bepaalde wegen worden provisorisch geopend waardoor SRSP in staat is eerste hulp bij de gemeenschappen te brengen. 

De overstromingen in Pakistan zijn veroorzaakt door extreme moessonregens die op 21 juli van dit jaar zijn begonnen. Het dodental wordt op meer dan 1200 mensen geschat en er zijn volgens de VN drie miljoen mensen direct getroffen door deze overstromingen. De weersverwachting voor de komende dagen zijn niet gunstig: er wordt nog meer overvloedige regenval voorspeld. 

Door de ontstane noodsituatie zijn landbouwgebieden ondergelopen en zijn gewassen verwoest. De oogst is bij voorbaat mislukt. Ook voedselvoorraden die waren opgeslagen in dorpen zijn door de overstromingen verdwenen. Maar er zijn ook aardverschuivingen geweest, auto- en spoorwegen zijn onbegaanbaar, bruggen zijn ingestort en de elektriciteit is in het rampgebied grotendeels uitgevallen.

BizPress.nl