Huldigingsceremonie Prins Claus Prijzen 2017 in het Koninklijk Paleis


Op 6 december a.s. vindt de uitreiking van de Prins Claus Prijzen plaats in het Koninklijk Paleis Amsterdam in aanwezigheid van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima, Prinses Beatrix, Prinses Mabel en Prinses Laurentien. Erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, Prins Constantijn, zal de Grote Prins Claus Prijs uitreiken aan twee Laureaten: Vincent Carelli (Brazilië), filmmaker en activist, die zich inzet voor de inheemse bevolking en Ma Jun (China), ontwerper van nieuwe media en milieuactivist.

Dit jaar wordt de Grote Prins Claus Prijs gedeeld door twee Laureaten, wier excellente werk van grote invloed is op een breed publiek in twee ver van elkaar gelegen delen van de wereld. Zij werken met verschillende media en methoden in verschillende disciplines, maar beide ‘besteden aandacht aan de urgente strijd om mensenlevens en het milieu te beschermen tegen onrechtvaardige en niet-duurzame exploitatie.[…] Zij benadrukken het belang van publieke inspraak en tonen aan dat er een fundamentele behoefte bestaat aan transparante, accurate en toegankelijke informatie,’ aldus de Prins Claus Prijzen Commissie.

Prins Constantijn zal tevens Prins Claus Prijzen uitreiken aan documentairemaker Khadija Al-Salami (Jemen), kunstvereniging L’Art Rue (Tunesië), wetenschapper en milieudeskundige Brigitte Baptiste (Colombia), visueel kunstenaar Amar Kanwar (India) en architect Diébédo Francis Kéré (Burkina Faso). Alle Prins Claus Prijzen worden toegekend voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van cultuur en ontwikkeling.

Meer informatie over de Laureaten van 2017: princeclausfund.org.

Luister naar hun verhalen

Op 7 december a.s. zullen de zeven Laureaten van de Prins Claus Prijzen hun verhaal vertellen tijdens een openbaar event in het Compagnietheater in Amsterdam: Louder than Words: Global Leaders on the Frontline of Culture.  Ikenna Azuike, host van ‘What’s up Africa?’ op BBC World News leidt een inspirerende avond over cultuur en impact. Aanvang 20.00 uur. Voor meer informatie en reserveringen: compagnietheater.nl.

Over de Prins Claus Prijzen

De Prins Claus Prijzen worden toegekend voor uitzonderlijke verdiensten op het gebied van cultuur en ontwikkeling, met name in gebieden waar de middelen of mogelijkheden tot culturele expressie en creatieve productie beperkt zijn en behoud van cultureel erfgoed in het geding is. Alle Prins Claus Laureaten worden in de komende maanden ook in eigen land gehuldigd. Aanwezigheid op 6 december is uitsluitend op uitnodiging. Voor inlichtingen: princeclausfund.org.

Over het Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarin cultuur gedijt. Om dat te bereiken steunt het Fonds visionaire personen en organisaties die een voortrekkersrol vervullen in het culturele veld en in de bescherming van cultuur, verbindt hen met elkaar en maakt ons deelgenoot van hun werk, visie en verhalen.

BizPress.nl