Groot bestand verzenden sneller via postduif dan met kabelinternet

De duivenrace vond plaats in navolging van eerdere duivenraces in o.a. Zuid-Afrika en Engeland. Tijdens deze races werd een bestand via een ADSL verbinding en met een postduif tussen twee locaties verzonden. Het verschil met de andere duivenraces was dat aan de Nederlandse duivenrace   drie deelnemers meededen: glasvezelinternet, kabelinternet en een postduif.  De duif werd  in de Nederlandse race voor het eerst verslagen.

Achtergrond

Het bestand werd vanuit Nijmegen naar Zeewolde getransporteerd met  verbindingen van UPC en XMS, vanuit hetzelfde adres met eenzelfde computer. De derde deelnemer, de postduif, vloog het bestand op  een USB stick naar Zeewolde, waarna het op een computer werd gezet.  Winnaar werd  diegene die het volledige bestand als eerste aan de ontvangende kant op de computer had staan. Via de XMS verbinding was dat binnen 33 minuten het geval, met de duif kostte het 2 uur en 04 min. Via de UPC verbinding was er 2 uur en 44 min voor nodig.

“Met deze race wilden we op een ludieke manier het verschil tussen glasvezel en de kabel laten zien” zegt Folkert Moolenburgh, directeur van XMS. “Internet via glasvezel is in tegenstelling tot internet via de kabel namelijk symmetrisch. Dit betekent dat het verzenden en ontvangen van gegevens met dezelfde snelheid gaat. Bij het verzenden (uploaden) van grote bestanden,  wordt dit verschil duidelijk zichtbaar. “
Een bestand van 8 gigabyte komt overeen met de bestandsgrootte van een DVD film.

Links:

BizPress.nl