Geen burgerdoden in eerste 15 uur staakt-het-vuren Syrië

Het staakt-het-vuren in Syrië dat sinds maandag 18.00 uur van kracht is, lijkt in de eerste vijftien uur van het akkoord stand te houden. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten heeft geen burgerdoden geconstateerd. Dat meldt de BBC. Inwoners van Aleppo melden dat het kalm is in de stad. Er zijn ook berichten van sporadische aanvallen door zowel het regeringsleger van president Bashar al-Assad als door rebellen. Het gaat daarbij om luchtaanvallen op sommige dorpen in het gouvernement Hama en beschietingen in de buurt van Damascus. Deze aanvallen zijn in lijn met de verwachting van John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Hij stelde dat het staakt-het-vuren ongetwijfeld “hier en daar” zal worden geschonden. Dat betekent volgens hem echter niet dat het akkoord daarom mislukt is.

VS en Rusland De wapenstilstand is het gevolg van onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en Rusland en is maandag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) ingegaan. Gedurende de wapenstilstand stopt het Syrische leger met aanvallen op bepaalde gebieden die door de oppositie worden gecontroleerd. Milities van Koerden in Syrië hebben het plan voor een wapenstilstand verwelkomd, de door de VS gesteunde Koerdische YPG-milities zeggen zich aan het bestand te zullen houden.

Humanitaire hulp Rusland en de Verenigde Staten gebruiken de wapenstilstand om gezamenlijk met een plan te komen om de extremistische groeperingen te bestrijden. Het staakt-het-vuren moet ervoor zorgen dat humanitaire hulp de burgerbevolking kan bereiken, onder meer in de zwaar getroffen stad Aleppo. Er zou imiddels een konvooi van zo’n twintig trucks met hulpgoederen vanuit Turkije de Syrische grens zijn overgestoken. Dat heeft een ooggetuige tegen persbureau Reuters gezegd. De vrachtwagens reden bij het Turkse grensstadje Cilvegozu de grens over mogelijk op weg naar Aleppo. Sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011 zijn er circa 250.000 mensen omgekomen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er meer dan 301.000 mensen om het leven gekomen. Meer dan 4,8 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en ongeveer 6,5 miljoen personen zijn ontheemd, aldus de Verenigde Naties.

BizPress.nl