Frankrijk begint met ontruiming van vluchtelingenkamp Calais

De Franse autoriteiten zijn maandagochtend begonnen met de ontruiming van het vluchtelingenkamp bij Calais. In het kamp wonen ruim 6.500 illegalen, die het liefst zo snel mogelijk naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken. Frankrijk wil de bewoners van de ‘Jungle van Calais’ verspreiden over opvangcentra elders in het land. Maandag arriveerden rond 6.00 uur de eerste van zestig bussen om de vluchtelingen te verplaatsen, zo’n twee uur later vertrok de eerste groep. Tot dusver is de ontruiming rustig verlopen. De migranten kunnen zich bij het kamp in een grote hangar aanmelden voor vertrek. Daar wordt gekeken of het gaat om kinderen zonder begeleiding, gezinnen, volwassenen of kwetsbare personen. Ze krijgen dan een polsbandje en horen naar welke regio ze worden gebracht.

Onrust
Het is de bedoeling dat maandag 3.000 vluchtelingen worden overgebracht. Dinsdag moeten nog eens 2.400 mensen weg en woensdag volgen nog 2.000. Het Verenigd Koninkrijk neemt 1.300 alleenreizende kinderen met familie in het Verenigd Koninkrijk op. Naar verwachting duurt de ontruiming drie dagen. Er zijn zorgen dat honderden vluchtelingen niet willen vertrekken, omdat zij alsnog hopen Het Kanaal over te steken. Bij vorige ontruimingen keerden de migranten terug om het kamp opnieuw op te bouwen. Critici vrezen dat er door de operatie meerdere ‘mini-kampen’ zullen ontstaan rond Calais. Afgelopen weekend was het al onrustig. In de nacht van zaterdag op zondag werd met stenen naar de politie gegooid.

Geen geweld
De autoriteiten willen de ontruiming van het kamp aan het eind van de week hebben voltooid. Het Franse ministerie Binnenlandse Zaken liet weten dat ze geen geweld willen gebruiken bij de ontruiming, maar als migranten weigeren te vertrekken “kan de politie ingrijpen.” Bij de operatie zijn ruim 1.250 agenten betrokken. Het kamp staat bekend om de slechte omstandigheden en de migranten die via vrachtwagens proberen de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Het kamp ligt in de buurt van de ingang van de Kanaaltunnel. Sinds september wordt een muur langs de hoofdweg richting de tunnel gebouwd, die migranten moet weren van het wegdek.

BizPress.nl