Forse stijging brandstofprijzen 12 populaire vakantielanden


De brandstofprijzen in 12 populaire vakantielanden stegen het afgelopen jaar fors met 13,88 procent. Nergens in Europa zijn de brandstofprijzen zo hoog als in Nederland, maar uit een analyse van UnitedConsumers.com blijkt dat tanken tijdens de vakantie ten opzichte van vorig jaar veel duurder is.

In verhouding stijgen in juli 2018 de prijzen van benzine en diesel respectievelijk met 11,23 en 15,58 procent ten opzichte van juli 2017. In de top drie van duurste landen staan populaire vakantiebestemmingen als Italië, Portugal en Frankrijk. Daar betaal je per liter benzine al snel tussen de 1,64 en 1,68 euro.

Volgens Paul van Selms van UnitedConsumers is de stijging goed te verklaren: “Vanaf 2014 daalden de prijzen en tot vorig jaar waren vakantiegangers echt een stuk goedkoper uit. De stijging van de brandstofprijs is vooral het gevolg van de hoge prijs van olie. Het grote verschil tussen de 12 landen onderling komt uiteindelijk door de hoogte van de accijns en belastingen.”

Plan je tankstops slim

Voor een goedkope tankbeurt kunnen vakantiegangers het best een tussenstop maken in Oostenrijk of Luxemburg. “We zien zelfs in de goedkope landen een flinke stijging van meer dan 10 procent. Uiteindelijk kun je met slim tanken op z’n minst een extra rondje op het terras geven”, aldus Van Selms.

Met het maken van de juiste tankstops kun je ervoor zorgen dat je op z’n minst 30 euro bespaart op je reiskosten. Voor bijvoorbeeld reizigers die via Oostenrijk naar Italië rijden is het verstandig om voor de grens nog even te tanken. Zo bespaar je gemakkelijk een bedrag van € 23,00 euro.

Brandstofnamen buitenland

Vakantielanden hebben vaak verschillende benamingen voor (bio)brandstoffen en LPG. Dit kan erg verwarrend zijn en een fout kan de vakantie flink verpesten. Voor het gemak maakte UnitedConsumers een overzicht van de Europese brandstoffenbenamingen. Vanaf oktober zorgt nieuwe Europese wetgeving dat dit niet zo snel meer mis gaat door de introductie van universele brandstoflabels.

Link naar interactieve grafiek met brandstofprijzen juli 2014 t/m 2018 & tabel stijging 2017-2018:

URL: https://www.unitedconsumers.com/tanken/nieuws/2018/07/03/benzineprijzen-vakantie-europa-2018.jsp

URL: https://www.unitedconsumers.com/tanken/brandstof/benaming-brandstof-buitenland.jsp

Iframe interactieve grafiek: iframe class=”localfocusvisual” frameborder=”0″ style=”width:100%;height:550px;overflow:hidden” src=”https://localfocus2.appspot.com/5b3cdfc5e83e8″>

BizPress.nl