Financiële fondsen onderuit op Europese beurzen

De aandelen van banken en verzekeraars gingen vrijdag in Europa flink onderuit. Hernieuwde onrust rond Deutsche Bank zorgde voor een mineurstemming op de beursvloeren.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het middaguur 1 procent lager op 446,95 punten. De MidKap verloor 0,6 procent tot 647,96 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1,3 procent.
De zorgen om Deutsche Bank laaiden weer op. Dat kwam onder meer door berichten over hedgefondsen die hun posities bij het concern zouden afbouwen. De bank, een van de belangrijkste ter wereld, staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden.
Deutsche Bank

Deutsche Bank noteerde 4,4 procent lager in Frankfurt. Daarmee herstelde de koers wel wat, na de publicatie van een interne mededeling waarin topman John Cryan aangaf dat de bank aan alle kapitaaleisen voldoet en er geen reden is voor speculatie over de toekomst.
Ook elders in Europa stonden financiële fondsen onder druk. Het Duitse Commerzbank verloor 5,8 procent en verzekeraar Allianz zakte 2 procent in Frankfurt. BNP Paribas en Société Générale verloren in Parijs tot 3,6 procent. Royal Bank of Scotland en Barclays speelden in Londen tot 2,7 procent kwijt. Het Zwitserse UBS leverde 2,8 procent in.
ING

In Amsterdam verloor ING 3 procent. De bank zou een grote reorganisatie voorbereiden waarbij duizenden banen verloren gaan. Naar verluidt zal de ingreep maandag bekend worden gemaakt. Aegon (-3,1 procent), ABN Amro (-1,9 procent) en NN Group (-2,4 procent) waren eveneens duidelijke dalers in de AEX.
Takeaway.com onttrok zich aan de malaise. De maaltijdbezorger beleefde een positief beursdebuut op het Damrak, en steeg bijna 8 procent tot 24,79 euro. Het aandeel werd in de markt gezet voor 23 euro. Fagron was een opvallende winnaar en steeg 6 procent, na een adviesverhoging door ING.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,3 procent lager op 47,21 dollar. Brent daalde 1,7 procent tot 48,40 dollar. De euro noteerde 1,1179 dollar, tegen 1,1219 dollar bij het Europese slot een dag eerder.

BizPress.nl