Drie jaar cel voor veroorzaker dodelijk ongeval A2

De 46-jarige Amsterdammer die vorig jaar op de A2 bij Maarssen een dodelijk ongeluk veroorzaakte heeft maandag drie jaar cel gekregen en een rijontzegging van vier jaar. Dat is minder dan de eerder door het Openbaar Ministerie (OM) geëiste acht jaar en tien jaar rijontzegging.

Volgens de rechter bevond Neil van der L. zich in een psychose op het moment van het ongeluk. De rechtbank stelt dat er geen sprake is van doodslag of een poging daartoe. Om die reden valt de straf lager uit. Wel is er sprake van dood door schuld.

De man probeerde op hoge snelheid auto’s te ontwijken, waarna hij tijdens het uitwijken voor de vangrail op de naast gelegen rijbaan terechtkwam en de auto met daarin het gezin raakte. Hij nam volgens de rechter veel risico door met hoge snelheid op de A2 te rijden.

De rechtbank oordeelt dat de man toerekeningsvatbaar is. Hij betuigde spijt. De nabestaanden zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechter. Het OM laat aan NU.nl weten zich te beraden op hoger beroep.

Snelheid Van der L. reed in december onder invloed van speed met een snelheid van 237 kilometer per uur op een auto met daarin een gezin. De auto sloeg over de kop en schoof nog tientallen meters over de snelweg. De vader kwam om het leven en vijf anderen raakten gewond. Twee kinderen zijn blijvend gehandicapt.

Het OM zegt dat de man op geen enkel moment geremd heeft voordat het ongeluk gebeurde.

BizPress.nl