De wereld op z’n kop, muzikale ode aan veertigjarig gedoogbeleid

De Utrechtse theaterband Van Piekeren, bekend van de VPRO documentaireserie De Voorstraat, brengt een ode aan het Nederlandse gedoogbeleid dat dit jaar veertig jaar bestaat.

Speciaal voor deze feestelijke gelegenheid is het lied ‘De wereld op z’n kop’ gemaakt met bijbehorende clip. Het is een ode aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de decriminalisering van cannabis waardoor we al veertig jaar in de coffeeshop, onder het genot van een kopje koffie, een jointje kunnen roken en -bijvoorbeeld- een potje kunnen schaken. Een eerbetoon aan de bijzondere mensen die zich een leven lang hebben ingezet en ons zijn ontvallen voordat de legalisatie van cannabis een feit is.

Jan van Piekeren is naast tekstschrijver en zanger ook secretaris en woordvoerder van de Cannabis Social Club Domstad, één van de tientallen initiatieven in het land om de repressie van de overheid te stoppen en ervoor te zorgen dat de cannabisconsument gegarandeerd schone wiet kan kopen.

Ruim zestig gemeenten hebben zich in het ‘Joint Regulation Manifest’ uitgesproken vóór regulering van cannabis. Zeventig procent van de Nederlandse bevolking wil dat de teelt wordt gereguleerd of helemaal vrijgegeven (Motivaction, juni 2015). De hele wereld heeft in de afgelopen veertig jaar geprofiteerd en geleerd van de Nederlandse aanpak. Steeds meer landen gaan over tot regulering en zelfs legalisering van cannabis.

Onze regering blijft echter kiezen voor repressie en steekt ruim de helft van alle politiecapaciteit in het bestrijden van de cannabisteelt, terwijl de cannabis in de coffeeshops toch ergens vandaan moet komen. Het repressieve regeringsbeleid zorgt niet alleen voor criminalisering van de cannabisconsument maar schaadt ook de volksgezondheid, een fundamenteel mensenrecht. Er worden dagelijks mensen uit hun huis gezet omdat ze voor eigen gebruik cannabis kweken terwijl zelf kweken momenteel de enige garantie biedt op schone wiet. Het is kortom ‘De wereld op z’n kop’.

Op zondag 12 juni 2016 speelt Van Piekeren op de achtste editie van Cannabis Bevrijdingsdag in het Flevopark in Amsterdam. Dit gratis evenement, door Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) omschreven als ‘het meest relaxte festival waar ik ooit ben geweest’, wordt elk jaar georganiseerd door de stichting VOC (Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod).

BizPress.nl