Chantal interviewt Jandino over hokjesdenken en discriminatie


Met Jandino Asporaat valt er altijd wat te lachen. Maar deze pretletter schuwt de serieuze onderwerpen ook zeker niet. In de nieuwste &C is hij openhartig over zijn ervaringen met hokjesdenken: ‘Ik vecht niet meer tegen de perceptie van mensen. Ik doe gewoon mijn ding.’

Effe serieus met Jandino 

De september-editie van &C staat helemaal in het teken van hokjesdenken. Chantal Janzen interviewt Jandino Asporaat, die succesvol is in een overwegend wit medialandschap. Voor zijn gevoel verdwijnt zijn huidskleur meer naar de achtergrond. Jandino: ‘Kinderen kijken naar mij en zien geen bruine meneer, maar gewoon Jandino, die ze leuk vinden.’ In het verleden was dat wel anders. Zeker toen hij op zijn vierentwintigste meedeed aan de Lama’s: ‘Op blogs kreeg ik de lelijkste dingen over me heen: hij is er alleen maar bij omdat hij zwart is, hij moet dood, hij moet kanker krijgen.’ Anno 2018 vindt hij: ‘Als jij je in mijn typetje herkent, heb jíj een probleem, niet ik.’ Een muurbloempje is hij niet: ‘Als je me ziet, dan vind je gewoon iets van me.’

Kom eens uit je hokje

Verder in &C onder meer een portretserie over vooroordelen en verder kijken dan je neus lang is: gothics zijn depressief en Marokkanen zijn homohaters, toch? &C-contributor Cesar Majorana neemt zijn smartphoneverslaving onder de loep: hij schafte een bepaald type smartphone aan alleen maar om ermee onder de douche te kunnen staan. En het verhaal van de 19-jarige prostituee Livia. Haar werk? Klaarkomen en champagne drinken. En nee, dat is niet zielig. Kortom: hokjesdenken, iedereen doet het en dat is heel normaal. Maar soms ook best lullig.

Het september-nummer van &C ligt vanaf 8 augustus in de winkels. 

BizPress.nl