Blind gunt Van Basten ‘mooie kans’ bij FIFA

Danny Blind gunt Marco van Basten “zijn mooie kans” bij de FIFA. De bondscoach baalt er wel van dat hij op zoek moet naar nog een nieuwe assistent. “Natuurlijk ben ik hier niet blij mee”, reageert Blind op het aanstaande vertrek van Van Basten bij de KNVB. “Maar het is een functie die Marco op het lijf is geschreven. En hoewel het voor mij betekent dat ik op zoek moet naar een vervanger, gun ik hem deze mooie kans.” “Hij heeft in het verleden veel voor het voetbal betekend en kan via de FIFA van grote waarde zijn voor de toekomst van ons voetbal. Ik ken Marco voldoende om te weten dat hij zich honderd procent zal blijven inzetten voor Oranje.” Voormalig topspits heeft aanbieding van FIFA op zak

Van Basten
Van Basten heeft afgesproken dat hij tot en met de interland tegen Luxemburg op 13 november in dienst van de KNVB blijft, tenzij er eerder een opvolger wordt aangesteld. Van Basten was sinds juli 2015 assistent-bondscoach van Oranje, dat hem weghaalde bij AZ. “Het gaat om een volledig nieuwe job”‘, zegt hij tegen VI over zijn nieuwe functie. “Het heeft veel te maken met regelgeving, programmering en scheidsrechters. Dat zijn onderwerpen die bij mij passen en waar ik veel over geschreven heb. Een vaste taakomschrijving ligt er nog niet. De FIFA wil het op maat maken. Mede daardoor is het zeer interessant.” “Mij lijkt het een mooie uitdaging om zo dicht bij de besluitvorming te kunnen opereren. Ik heb vaker aangegeven dat ik een onafhankelijke liefhebber ben die wezenlijk iets wil doen om het voetbal zuiverder, eerlijker en aantrekkelijker te maken.”

Rommelig
Van Basten is de tweede assistent van Blind die in korte tijd vertrekt. Eerder koos Dick Advocaat voor een aanbieding van de Turkse topclub Fenerbahçe om trainer te worden. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen vertrekt per 1 september en teammanager Hans Jorritsma wordt per 1 januari met penioen gestuurd door de voetbalbond, tot onvrede van de spelersgroep. Oranje speelt donderdag in Eindhoven een vriendschappelijke interland tegen Griekenland. Dinsdagavond staat in en tegen Zweden het eerste duel in de kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland.

BizPress.nl