Bazen van Nederland staan stoel af aan kinderen


Ruim 200 kinderen nemen vandaag voor één dag de baan over van Nederlandse CEO’s, politici en directeuren. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren deze basisschool- en vmbo-leerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben. Ze doen bovendien een waardevol contact op voor later. De bazen in kwestie beloven hun jonge ‘collega’s’ namelijk dat ze later in hun (school)loopbaan nog eens een beroep op hen mogen doen.

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Want wie geboren is in een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim of capabel hij of zij ook is.

Daarom organiseert JINC, naast al haar reguliere projecten, jaarlijks het feestelijke evenement Baas van Morgen. Kinderen kunnen dan niet alleen ervaren hoe het is om aan de top te staan, ze leren ook van binnenuit hoe een bedrijf, gemeente, redactie of culturele instelling in elkaar zit. Daarnaast mogen ze later nog eens aankloppen bij ‘hun’ bedrijf, bijvoorbeeld voor loopbaanadvies of een stage.

De 17-jarige Esmee, die vandaag aan het roer staat van de Coca-Cola fabriek in Dongen, heeft er zin in. “Ik vind het heel leuk om vandaag directeur te zijn van zo’n groot bedrijf als Coca-Cola. Het is wel spannend, maar ik ben benieuwd wat ik vandaag allemaal te zien krijg.”

Daniël Roos, oprichter en directeur van JINC, gelooft dat een dag als vandaag een wezenlijk effect kan hebben op de deelnemers. “Het is zo leuk om te zien hoe kinderen groeien door zo’n dag. Na afloop geloven ze vaak meer in zichzelf, in hun mogelijkheden. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de bazen van Nederland laten zien dat ze geven om deze groep kinderen, dat ze willen investeren in ál het talent van morgen.”

De dag wordt afgesloten met een JINC Baas van Morgen conferentie waarbij alle deelnemende directeuren en kinderen samenkomen om ervaringen te delen.

Deelnemers aan deze vierde editie zijn onder meer minister Kajsa Ollongren en directeuren Roger van Boxtel (NS), Johan van Hall (ABN AMRO) en Hans de Boer (VNO-NCW). Ook de ‘bazen’ van onder meer NN Group, Transavia, Hilton, Rijksmuseum, Artis, ManpowerGroup, Aegon, Algemeen Dagblad, Coca-Cola, BNNVara, De Efteling, Deloitte, TomTom, Etos, gemeente Den Bosch, gemeente Utrecht, ING, Loyens & Loeff, Maasstad Ziekenhuis, Philips, Provincie Noord-Brabant, RET en Tesla doen mee.

Over JINC

Ieder kind heeft talent. Ook de meer dan 600.000 Nederlandse kinderen die opgroeien in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen. Daarom strijden we voor een maatschappij waarin je achtergrond niet je toekomst bepaalt. Een Nederland waarin ieder kind kansen krijgt.

Om dat te bereiken, helpen we kinderen van 8 tot 16 jaar aan een goede start op de arbeidsmarkt. Via het JINC-programma maken ze kennis met allerlei beroepen, ontdekken ze welk werk bij hun talenten past en leren ze solliciteren. Zo krijgen dankzij JINC jaarlijks meer dan 45.000 basisschool- en vmbo-leerlingen de kans om te groeien.

JINC werkt samen met het onderwijs en partners uit het bedrijfsleven. Hun financiële steun en expertise zijn onmisbaar. De partners krijgen er iets waardevols voor terug: de kans om een verschil te maken in het leven van kinderen én de kans om te investeren in hun bedrijf. Ze versterken hun binding met de maatschappij en bieden werknemers een inspirerende ervaring.

Daarom zeggen we graag: iedereen groeit met JINC.

BizPress.nl