AzG: voor tweede winter op rij gezinnen vast op Griekse eilanden  


AzG: voor tweede winter op rij gezinnen vast op Griekse eilanden  

Amsterdam, 6 december 2017 – Artsen zonder Grenzen waarschuwt dat op de Griekse eilanden voor de tweede winter op rij duizenden mannen, vrouwen en kinderen vast zitten in ellendige omstandigheden. Daarom breidt Artsen zonder Grenzen haar hulpverlening uit en roept Europese en Griekse overheden op om vluchtelingen onmiddellijk te laten doorstromen naar het vasteland.

‘In Lesbos zitten gezinnen die pas zijn aangekomen uit landen als Syrië, Afghanistan en Irak samengepakt in kleine zomertenten, in de regen en kou. Ze kunnen zich met moeite warm en droog houden,’ vertelt Aria Danika, projectcoördinator van Artsen zonder Grenzen op het eiland Lesbos. ‘Ook is het zeer slecht gesteld met de mentale gesteldheid van de mensen, : in onze post komen elke dag gemiddeld 10 patiënten met acute psychische problemen, onder wie heel wat mensen die een zelfmoordpoging achter de rug hebben of zichzelf verminkten.

Door bepalingen van de Europa-Turkije deal mogen de vluchtelingen de eilanden niet verlaten. Daardoor is het kamp Moria op Lesbos overbevolkt. Er zitten nu ruim 7.000 mensen in een kamp dat gebouwd werd voor 2.300 mensen. Dagelijks zijn er gemiddeld 70 nieuwkomers vanuit Turkije, grotendeels vrouwen en kinderen. Er zijn te weinig douches, toiletten en water; hele gezinnen slapen in kleine zomertenten voor twee personen, die niet zijn bestand tegenregen en de winterkou. Op Samos leven 1.500 mensen in een kamp dat gebouwd werd voor 700 mensen; honderden slapen in tenten zonder enige verwarming.

Deze omstandigheden brengen de gezondheid en het leven van de mensen in gevaar. Vorig jaar stierven vijf mensen in Moria ten gevolge van de levensomstandigheden in het kamp. De situatie is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen die weinig reserves hebben om de slechte weersomstandigheden aan te kunnen. De onhoudbare situatie zorgt ook voor stijgende spanningen en wanhoop onder de migranten en vluchtelingen. Bovendien klagen Griekse inwoners en overheden erover dat hun eilanden worden omgevormd tot gevangenissen.

‘Griekse en Europese overheden lijken nog steeds te geloven dat vluchtelingen en migranten de oversteek niet zullen maken wanneer mensen in deze omstandigheden vast. Er blijven elke dag mensen aankomen op de Griekse eilanden, nadat ze hun leven op de Egeïsche Zee op het spel hebben gezet. Dit beleid dat wordt opgelegd aan kwetsbare mensen op zoek naar bescherming, is een mislukking en moet stoppen,’ zegt Emilie Rouvroy, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Griekenland.

BizPress.nl